ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καββαδία από τη Ραμάλα: Ακλόνητοι οι δεσμοί Ελλάδας-Παλαιστίνης

Καββαδία από τη Ραμάλα: Ακλόνητοι οι δεσμοί Ελλάδας-Παλαιστίνης

Στους άρρηκτους, ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας-Παλαιστίνης και στην αμέριστη συμπαράσταση της χώρας μας στα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού, αναφέρθηκε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, κατά τον χαιρετισμό της στην έναρξη της 23ης συνεδρίασης του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, στη Ραμάλα.

Εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο, και τον Πρόεδρο, Νίκο Βούτση, η κ. Καββαδία – αφού υπενθύμισε την ομόφωνη αναγνώριση της Παλαιστίνης από την ελληνική Βουλή, στις 22/12/15 – επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για λύση δύο χωριστών–ισότιμων κρατών, στα σύνορα του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.

Λύση που συνιστά, όπως είπε, τη βέλτιστη επιλογή που θα μπορούσε να διασφαλίσει την ειρήνη και την αγαστή συνύπαρξη στην περιοχή. «Δυστυχώς», συνέχισε:

Aυτό που φαίνεται να πρυτανεύει, για άλλη μια φορά, είναι του δίκαιο του ισχυρότερου καθώς η συριακή κρίση και η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων - με την εμπλοκή μεγάλων δυνάμεων - που επακολούθησε, υπονομεύουν εκ των πραγμάτων τις προοπτικές για ειρήνη και ανάπτυξη.

Υπενθυμίζοντας την τεράστια ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή που έχει συντελεστεί στη Λωρίδα της Γάζας –με τις κλιμακούμενες διαδηλώσεις στην περιοχή να καταπνίγονται στο αίμα, και τους νεκρούς να ξεπερνούν, από τα τέλη Μαρτίου, τους 45- καθώς και τον εκτεταμένο εποικισμό περιοχών της Δυτικής Όχθης, η Αννέτα Καββαδία χαρακτήρισε το παλαιστινιακό ως ζήτημα που αφορά, πρωτίστως στα ανθρώπινα δικαιώματα και έκανε λόγο για μια ιδιαίτερη περίπτωση όπου διαπιστωμένες παραβιάσεις - αναγνωρισμένες διεθνώς - μένουν μόνο σε επίπεδο καταγγελίας.

Και στηλιτεύοντας τη στάση της διεθνούς κοινότητας, επεσήμανε πως: «Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν, προκειμένου να ασκηθεί εντονότερη διπλωματική πίεση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό τη λύση των δύο κρατών. Σε αυτή τη διαδικασία είναι σημαντικό να καταστεί σαφές ότι, παρά την ανισορροπία ισχύος των δύο πλευρών, καμία εκ των δύο δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες. Η ειρηνική συνύπαρξη», κατέληξε, δεν μπορεί παρά να είναι ισότιμη, αναλογική, δίκαιη και αυτό οφείλει να καταστεί επιλογή και των δύο».

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή της κατάθεσης στεφανιού στο μνημείο του Γιασέρ Αραφάτ, με την Αννέτα Καββαδία - αμέσως μετά την ξενάγηση στο Μουσείο που φέρει το όνομα του ιστορικού ηγέτη – να γράφει στο βιβλίο επισκεπτών πως «η μνήμη είναι η δύναμή μας» ενώ με συγκίνηση, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον πατέρα και τον αδελφό της φυλακισμένης 17χρονης Αχεντ Ταμίμι καθώς και με τον γιο του – επί 16 χρόνια έγκλειστου – ηγετικού στελέχους της Φατάχ, Μαρουάν Μπαργκούτι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ