ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμμένος: Έθεσε το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών στο συμβούλιο υπουργών Άμυνας της ΕΕ

Καμμένος: Έθεσε το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών στο συμβούλιο υπουργών Άμυνας της ΕΕ
EUROKINISSI/ΥΕΘΑ

Στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε χώρα στη Σόφια της Βουλγαρίας, συμμετείχε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Ο ΥΕΘΑ κατήγγειλε για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που είναι και Ευρωπαίοι και Νατοϊκοί στρατιωτικοί, κρατούνται για 66 ημέρες όμηροι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. Ευχαρίστησε την Ύπατη Εκπρόσωπο και τους ομολόγους του για τη μέχρι τώρα υποστήριξή τους και ζήτησε τη συνέχιση των προσπαθειών για την άμεση απελευθέρωση των Ευρωπαίων στρατιωτικών.

Ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο συμβούλιο ήταν η μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία, για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβλέψει για την περίοδο 2021-2027 συγχρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την έρευνα, την τεχνολογία και την ανάπτυξη αμυντικών προγραμμάτων 13 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα είναι μεταξύ των τεσσάρων χωρών με τα περισσότερα εγκεκριμένα προγράμματα. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να χρηματοδοτήσει με 6,5 δισ. ευρώ τη βελτίωση των υποδομών μεταφοράς για τη διευκόλυνση της στρατιωτικής κινητικότητας.

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, οι υπουργοί Άμυνας ενημερώθηκαν από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι για τις εξελίξεις στη διαδικασία ανάπτυξης των διαφόρων παραμέτρων της Ευρώπης της Άμυνας. Στην άτυπη σύνοδο έλαβαν μέρος και υψηλόβαθμοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ με τους οποίους έγινε ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο με τον οποίο Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον ΟΗΕ στη διατήρηση της ειρήνης και την πρόληψη των συγκρούσεων.

Η ελληνική πλευρά ανέδειξε τη σημασία της εκπαίδευσης των κυανοκράνων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και κυρίως στην προστασία γυναικών και παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις και το έργο που επιτελείται στο πολυεθνικό κέντρο που φιλοξενούμε στη Μακεδονία.

Επίσης, ενημέρωσε για την πρόθεσή της να ζητήσει να ανατεθεί στην Ελλάδα η διοίκηση της θαλάσσιας επιτήρησης της επιχείρησης του ΟΗΕ στην περιοχή μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ