Κοτζιάς: Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο όραμα της Ευρώπης
Πηγή: EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Η επέτειος της 9ης Μαΐου συμβολίζει την υλοποίηση του πιο φιλόδοξου και πιο επιτυχημένου μοντέλου ειρήνης και συνεργασίας στην παγκόσμια ιστορία: τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η οποία συνετέλεσε στην εδραίωση της ειρήνης και της συνεργασίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πυλώνων του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού». Αυτό υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε γραπτή δήλωσή του την Τετάρτη, για την Ημέρα της Ευρώπης.

Στο μήνυμά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει, πάντως, ότι «η σημερινή ημέρα δεν θα πρέπει να αποτελεί απλώς έναυσμα για εορτασμούς, αλλά και ευκαιρία για αναστοχασμό και συνολική αξιολόγηση της πορείας ολοκλήρωσης της Ε.Ε.».

Και συνεχίζει ο κ. Κοτζιάς:

Οι νέες προκλήσεις της εποχής καθιστούν απαραίτητο τον εντοπισμό και τη θεραπεία των εγγενών αδυναμιών και ελλείψεων του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως, μεταξύ άλλων, το έλλειμμα λογοδοσίας και δημοκρατικής νομιμοποίησης. Παράλληλα, θα πρέπει να καταβάλλουμε περισσότερες προσπάθειες για την αποφυγή εδραίωσης ενός συστήματος δύο ταχυτήτων, την έμπρακτη ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των αξιών της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, την ανάληψη πρωτοβουλιών για ανάπτυξη και για απασχόληση των Ευρωπαίων πολιτών, κυρίως των νέων, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την ενίσχυση των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων για προστασία της ασφάλειας και της ευμάρειας των πολιτών της.

Από τη διαδικασία αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βγει ακόμη πιο δυνατή, πιο δημοκρατική, πιο ολοκληρωμένη, ώστε να γίνει πραγματικότητα το όραμα για ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον για τους πολίτες της.

Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο όραμα της Ευρώπης της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της θεσμικής ισότητας. Για το λόγο αυτό, θα εξακολουθήσει να μετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ε.Ε. για την ενίσχυση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του κράτους δικαίου σε κάθε γωνιά της Γηραιάς μας Ηπείρου.

Διαβάστε επίσης