ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βγήκαν μαχαίρια» στο ΚΙΝΑΛ

«Βγήκαν μαχαίρια» στο ΚΙΝΑΛ
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Κραδασμοί καταγράφονται στο Κίνημα Αλλαγής με την Φώφη Γεννηματά να στέλνει τελεσίγραφο σε όσους δεν ακολουθούν τη «γραμμή» του κόμματος και σε όσους δίνουν προτεραιότητα  στις προσωπικές τους στρατηγικές.  

Στον φορέα της Κεντροαριστεράς υπάρχει διάσταση απόψεων σε βασικά ζητήματα όπως ο χρόνος των εκλογών, το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην ιδεολογική ταυτότητα και το πώς αυτή μεταφράζεται σε πολιτικές.

Το μήνυμα της κ. Γεννηματά είχε σαφώς πολλούς παραλήπτες αλλά εκείνος που αντέδρασε έντονα ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος διεμήνυσε πως δεν δέχεται εντολές από κανέναν. Ρόλο πυροσβέστη επιχείρησε να παίξει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος ζήτησε από όλες τις πλευρές να λύνουν τις διαφορές τους στα αρμόδια όργανα και όχι δημοσίως.

Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ προσώπων και των κομμάτων που απαρτίζουν το ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως είναι πιο βαθιές από ότι θέλουν να παραδεχτούν και σε αυτό το σημείο έρχεται να προστεθεί και ο παράγοντας Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είχε προχθές συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός πήγε στο Μαξίμου με αφορμή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και παρότι το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής ήταν ενήμερο , η επιλογή του χρόνου αυτής της συνάντησης δημιούργησε αρκετά ερωτηματικά. Σημειώνουμε πως ο κ. Παπανδρέου προ μηνών είπε «όχι» σε συνεργασία με τη ΝΔ και μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Επίσης είχε προηγηθεί η συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τον πρωθυπουργό και πάλι για τα εθνικά θέματα και η οποία είχε προκαλέσει τη δημόσια αντίδραση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.

Η κυβέρνηση επιμένει να αναδεικνύει την ιδεολογική συγγένεια με το ΚΙΝΑΛ και υπήρξε και σχετική ξεκάθαρη δήλωση από τον κ. Σταθάκη. Ταυτόχρονα, ο κ. Παππάς που ήταν παρών στην εκδήλωση του Γιάννη Ραγκούση, είπε χθες ότι η σοσιαλδημοκρατία διέρχεται την πιο βαθιά κρίση από την ίδρυσή της διότι μπήκε σε μια νεοφιλελεύθερη συναίνεση ενώ τόνισε πως είναι αυτονόητος ο στόχος της διεύρυνσης με όποιες δυνάμεις προωθούν προοδευτικές λύσεις για την κοινωνία.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις πολιτικές ζυμώσεις στον Κεντροαριστερό φορέα και τηρεί στάση αναμονής για την θέση που θα πάρει, έχοντας πρώτα ρίξει το «τυράκι» της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και της συνταγματικής αναθεώρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ