ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Μαξίμου ο Π. Καμμένος

Στο Μαξίμου ο Π. Καμμένος
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη το απόγευμα της Παρασκευής ο Πάνος Καμμένος για να συζητηθούν όλα τα ανοιχτά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα της αναβάθμισης των F-16, που νωρίτερα συζητήθηκε σε υψηλούς τόνους στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής.

ΝΔ και ΔΗΣΥ διαμαρτυρήθηκαν σε έντονο ύφος για το γεγονός ότι έλαβε απόφαση το ΚΥΣΕΑ χωρίς να έχει νωρίτερα γνωμοδοτήσει η Βουλή.

«Η ΝΔ συμφωνεί, αλλά έθεσε θέμα διαδικασίας γιατί η συμφωνία εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ χωρίς πρώτα να έρθει στην Επιτροπή», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ενώ αναφερόμενος στη ΔΗΣΥ τους κατηγόρησε ότι «παίρνουν γραμμή από τον Παπαχρήστο».

Σύμφωνα με βουλευτές που μετείχαν στην Επιτροπή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε να αλλάξει η ημερήσια διάταξη που προέβλεπε ενημέρωση σε γνωμοδότηση, προκαλώντας αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν ότι δεν είναι δυνατόν πρώτα να αποφασίσει ο κ. Καμμένος και εν συνεχεία να έρχεται στην Επιτροπή και να ζητά γνωμοδότηση επί τετελεσμένων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πρότεινε εφόσον, υπάρξει γνωμοδότηση, να συνεδριάσει εκ νέου το ΚΥΣΕΑ για να ξανα-εγκρίνει και τυπικά την αναβάθμιση των αεροσκαφών.

Ο Βασίλης Κικίλιας από τη ΝΔ ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ με τον οποίο συζήτησαν για τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. «Η ΝΔ επισημαίνει ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας φέρει ακέραια την ευθύνη για την μη ορθή τήρηση της διαδικασίας ενημέρωσης και έκφρασης γνώμης από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής για τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Υπογραμμίζει επίσης, ότι ως και σήμερα δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η ευθύνη υλοποίησης της οποίας βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Παρά ταύτα θέτοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας και της Πολεμικής Αεροπορίας η ΝΔ εκφράζει την σύμφωνη γνώμη επί της αρχής για τη συμφωνία αυτή», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο κ. Κικίλιας.

Εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους σημείωσε πως συμφωνούν μεν επί της ουσίας, διαφωνούν δε, επί της διαδικασίας. Υποστήριξε ακόμη, πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στους βουλευτές που διαφωνούσαν, πετώντας λάσπη για σχέσεις με πρεσβείες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξοπλισμών Συμεών Μπαλλή, μετά την γνώμη της ΝΔ, και όπως είπε ο Καμμένος, συγκροτήθηκε μία ισχυρή πλειοψηφία συμφωνίας επί της αρχής και των λεπτομερειών της συμφωνίας και όταν έρθει η αμερικανική απάντηση στην ελληνικό LOA θα γίνει νέα συνεδρίαση της Επιτροπής για να συζητηθεί η αμερικανική απάντηση.

Για την κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση, ο κ. Μπαλλής είπε πως ο κ. Καμμένος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι έληγε η προθεσμία για την απάντηση και γι’ αυτό συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ έχοντας υπόψη τις αρχικές τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής.

Θετική γνώμη για την αναβάθμιση των F- 16 είχαν και τα υπόλοιπα κόμματα εκτός του ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ