ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουβέλης: Η τουρκική πλευρά δεν κάνει τυχαίες κινήσεις

Κουβέλης: Η τουρκική πλευρά δεν κάνει τυχαίες κινήσεις
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Την εκτίμηση ότι η κλιμάκωση της έντασης που δημιουργεί η Τουρκία στο Αιγαίο δεν είναι τυχαία κίνηση, εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης. Αναφορικά με τους δύο Έλληνες φυλακισμένους στρατιωτικούς, ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την ελπίδα πως θα λήξει σύντομα το ζήτημα και έτσι δεν θα υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", αναφέροντας ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις η τουρκική προκλητικότητα, αγγίζει τα όρια αυτού που αποκαλούμε "κόκκινες γραμμές" και μπορεί να εξελιχθεί σε "θερμό επεισόδιο", δηλαδή αντιπαράθεση δύναμης, χωρίς βέβαια τη χρήση όπλων», και ότι «η τουρκική πλευρά δεν κάνει "τυχαίες" κινήσεις», ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι «είναι καθοριστικό για τις δικές μας κινήσεις και αντιδράσεις, να μελετάμε σε βάθος τη συμπεριφορά της γείτονος χώρας και να καθορίζουμε τη στάση μας αναλόγως, με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα, αλλά κυρίως με αποτρεπτική λογική, που την τροφοδοτεί η ισχύς των ενόπλων μας δυνάμεων».

«Ο Τούρκος Πρόεδρος αυτό που επιδιώκει είναι οι ευρύτεροι πολιτικοί και γεωπολιτικοί του στόχοι, και σε αυτό εντάσσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απ' όπου προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη για άμεσα εσωτερική πολιτική κατανάλωση, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι η αναθεωρητική του στρατηγική δεν πρόκειται να ευοδωθεί» προσθέτει.

Όσον αφορά στο θέμα με τους δύο στρατιωτικούς, είπε πως «δεν είναι εύκολο να κάνει κάποιος προβλέψεις» για το πότε θα απελευθερωθούν, επανέλαβε ότι «ένα σύνηθες για τα τεκταινόμενα στην παραμεθόριο περιοχή συμβάν, υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να λυθεί επιτόπου, έχει μετατραπεί σε αντικείμενο υπέρμετρης εκμετάλλευσης από την τουρκική πλευρά» και σημείωσε: «Θέλω να πιστεύω, ότι οι τουρκικές αρχές, η τουρκική κυβέρνηση, θα σταθμίσουν τα πράγματα και θα συμβάλουν στο να λήξει αυτή η κατάσταση, γιατί τυχόν παράτασή της προσθέτει ένα ακόμα βάρος σε μια ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ο κ. Κουβέλης μίλησε για «φημολογία», η οποία «είναι προφανές ότι αποτελεί μέρος μιας επικοινωνιακής καμπάνιας της αντιπολίτευσης με προεξάρχουσα την ΝΔ και τίποτα περισσότερο» τόνισε: «Η κυβέρνηση αυτή έχει μια αποστολή η οποία διαπερνά όλες τις επιλογές της. Είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος, η έξοδος από τα μνημόνια και η ενεργοποίηση των διαδικασιών παραγωγικής ανασυγκρότησης, ώστε να μπει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά και η κοινωνία να δει επιτέλους φως μετά την έξοδο από το τούνελ. Αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να διαταραχθεί και δεν συντρέχουν οι λόγοι για εκλογές, δηλαδή λήξη λαϊκής εντολής».

Σχετικά με το αν σκοπεύει ο ίδιος να διεκδικήσει εκ νέου κάποιο αξίωμα ή αν θα συμμετέχει στις πολιτικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε: «Το θέμα δεν είναι τι θα κάνω εγώ προσωπικά μετά τις εκλογές, δηλαδή μετά από ενάμιση χρόνο αλλά τι θα κάνουμε όλοι, το διάστημα που προηγείται των εκλογών και το οποίο προσφέρεται για να γίνουν πολλά πράγμα. Ως προς τη δική μου συμμετοχή στις πολιτικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να σας πω ότι από μόνο του το γεγονός της συμμετοχής μου στην κυβερνητική προσπάθεια δίνει το μέτρο της δικής μου συμβολής σε αυτές τις διεργασίες. Από εκει και πέρα, και ο χώρος της Ριζοσπαστικής και της Ανανεωτικής Αριστεράς αποτελεί για εμένα "πατρώα γη"».

Ο κ. Κουβέλης αναφέρει, επίσης, ότι οι εξελίξεις δικαίωσαν απολύτως την την απόφαση της ΔΗΜΑΡ, το 2013, να αποχωρήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά. «Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός. Το ζητούμενο είναι να υπηρετούνται οι πολικοί στόχοι, οι οποίοι για μια αριστερή-προοδευτική δύναμη δεν μπορεί να είναι άλλοι από την εξυπηρέτηση των κοινωνικών συμφερόντων και την προάσπιση της χώρας», σημειώνει

Τέλος απαντώντας στις κριτικές για την συμμετοχή του στην κυβέρνηση και για τις σχέση του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο κ. Κουβέλης είπε: «Η κυβερνητική προσπάθεια αποτελεί μια συλλογική κινητοποίηση δυνάμεων για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Πέρα από τα επιμέρους οργανογράμματα των υπουργείων υπάρχει η συνεργασία και η αμοιβαία κατανόηση και στο πλαίσιο αυτό λειτουργούμε ως ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Άλλωστε το έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η συνεργασία μου με τον κύριο Καμμένο είναι πολύ καλή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ