ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Ο παράγοντας ΑΝΕΛ και η «παγίδα» των 180

Σκοπιανό: Ο παράγοντας ΑΝΕΛ και η «παγίδα» των 180
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Aποστάσεις παίρνει εδώ και μέρες η κυβέρνηση από τη «νουθεσία» της Κομισιόν να επιδιώξει πλειοψηφία 180 βουλευτών σε μια πιθανή συμφωνία για το Σκοπιανό.

Ο κ. Τζανακόπουλος απαντώντας με διπλωματικό τρόπο μίλησε για επιδίωξη ευρύτερων συναινέσεων χωρίς όμως να προσδιορίζει αριθμητικά αυτή την επιδίωξη και δικαίως. Ο πρωθυπουργός δεν έχει λόγο να επιζητεί μια παρακινδυνευμένη πολιτική κίνηση ρισκάροντας να μην περάσει μια «αξιοπρεπής», όπως λέει, συμφωνία για το Σκοπιανό.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας έχει να κάνει με τον παράγοντα Πάνο Καμμένο και το μέλλον της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους σε οποιασδήποτε συμφωνία περιέχει τον όρο «Μακεδονία» και το ζήτημα που προκύπτει είναι πώς θα βρεθεί φόρμουλα να παραμείνει μεν ο Καμμένος συνεπής στο «όχι» αλλά και να μην κινδυνεύσει η κυβερνητική συνοχή.

Τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς αναζωπυρώνονται:

• Οι ΑΝΕΛ επιλέγουν την αποχή. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουν την καταψήφιση της συμφωνίας και την ευθεία αμφισβήτηση του Τσίπρα.
• Οι ΑΝΕΛ επιλέγουν την παραίτηση από τα υπουργεία που διοικούν επειδή δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε μια συγκυβέρνηση που φέρνει μια τέτοια λύση αλλά εξακολουθούν να την στηρίζουν στο Κοινοβούλιο ενόψει της εξόδου από τα Μνημόνια σύμφωνα με την προγραμματική τους συμφωνία, η οποία όπως τονίζουν δεν εμπεριείχε τα εθνικά θέματα.
• Οι ΑΝΕΛ επιλέγουν ψήφο κατά συνείδηση. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο κάποιοι βουλευτές του κόμματος υπερψηφίζουν διασώζοντας τα προσχήματα για την συγκυβέρνηση, όπως έχει γίνει σε άλλα νομοσχέδια, όπως προσφάτως με Παπαχριστόπουλο, Ζουράρι.

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου ωστόσο «απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας», άρα υπάρχει ακόμη χρόνος.

Ένα σενάριο που εξετάζεται είναι ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κλείσει τη συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Μαΐου, θα περιμένει ώστε να αποσαφηνίσει τη στάση του το ΔΝΤ σε σχέση με τη συμμετοχή ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα και στη συνέχεια εφόσον οι συνομιλίες με την ΠΓΔΜ προχωρήσουν, να φέρει τη συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο. To σωστό «timing» έχει τη σημασία του αφού αφενός θα δημιουργήσει πίεση στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ ενόψει των κρίσιμων Συνόδων ΕΕ και ΝΑΤΟ και αφετέρου ξεκαθάρισμα στα εσωτερικά μέτωπα.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη πως η συμφωνία μπορεί να περάσει με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, ολόκληρης ή μέρους της ΚΟ της ΔΗΣΥ, ολόκληρης ή μέρους της ΚΟ του Ποταμιού, κάποιων από τους Ανεξάρτητους βουλευτές και με τις ψήφους κάποιων μελών της ΚΟ της ΝΔ, παρότι η ΝΔ φαίνεται να προσανατολίζεται στην επιβολή κομματικής πειθαρχίας.

Έχοντας κλείσει σημαντικά μέτωπα που είναι καθοριστικά για την πορεία της χώρας μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, ο κ. Τσίπρας μπορεί να δώσει σήμα στον κ. Καμμένο να στηρίξει την κυβέρνηση μπροστά στην πιθανότητα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας ο κ. Μητσοτάκης ή να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης, λίγο πριν οι κυβερνητικοί εταίροι καταφέρουν «να πιούν νερό από την πηγή». Από εκεί και πέρα, το Σκοπιανό θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία ενός «βελούδινου διαζυγίου» και προοίμιο ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων και συμμαχιών.

Ανοιχτό ζήτημα παραμένει η στάση της ΝΔ. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ αλλά και άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προετοιμασία της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε αυτή τη συνάντηση μπορεί να θεωρείται βέβαιο πως θα συζητηθεί η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Σκοπιανό και κατά συνέπεια θα καθοριστεί αν θα στηρίξει τελικά μια ενδεχόμενη συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ