ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος για Σκοπιανό: Βρισκόμαστε μια ανάσα από το να έχουμε μια καλή συμφωνία

Κατρούγκαλος για Σκοπιανό: Βρισκόμαστε μια ανάσα από το να έχουμε μια καλή συμφωνία
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να έχουμε μια εθνικά επωφελή συμφωνία με τα Σκόπια και είμαστε πολύ κοντά για να τα καταφέρουμε», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος

«Βρισκόμαστε μια ανάσα από το να έχουμε μια καλή συμφωνία» είπε ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΟΝΤΡΑ και υπογράμμισε ότι έχει ληφθεί κάθε πρόνοια και στα κείμενα ώστε να μην δοθεί τίποτα στη γειτονική χώρα χωρίς αντάλλαγμα.

«Καμία παραχώρηση δεν θα υπάρξει χωρίς δεσμεύσεις από την άλλη πλευρά», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Εκτίμησε δε, ότι οι αντιρρήσεις που διατυπώνει ο πρόεδρος Ιβανόφ, δεν μπορούν να εμποδίσουν τη συμφωνία διότι ακόμα και εάν δεν την υπογράψει, είναι υποχρεωμένος να τη στείλει στη Βουλή η οποία μπορεί να την ξαναψηφίσει.

Ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή αν ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν για λόγους αρχής τη συμφωνία. Πρόσθεσε μάλιστα πως όποιοι θέλουν να το διαπιστώσουν δεν έχουν παρά να καταθέσουν πρόταση μομφής. «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο Πάνος Καμμένος έχει δείξει μέχρι τώρα ότι είναι ένας «αξιόπιστος και μπεσαλής σύμμαχος».

Ανέφερε επίσης ότι πιστεύει πως η συμφωνία θα συγκεντρώσει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή και ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προσβλέπει και σε μεμονωμένες ψήφους βουλευτών απάντησε ότι σε τόσο μείζονα εθνικά θέματα η ατομική ευθύνη των βουλευτών είναι προεξάρχουσα.

Ο κ. Κατρούγκαλος διερωτήθηκε επίσης ποιές δικαιολογίες θα μπορούσε να βρει ο κ. Μητσοτάκης για να μην ψηφίσει τη συμφωνία.

Με αφορμή, εξάλλου, το αίτημα της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων προς το Πατριαρχείο να ενταχθεί σε αυτό με το όνομα Αρχιεπισκοπή των Αχριδών ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι παύει πλέον να ισχύει το επιχείρημα της ελληνικής Εκκλησίας για συμμετοχή στα επικείμενα συλλαλητήρια γιατί «ζήτημα εκκλησιαστικό με τα Σκόπια πλέον δεν υφίσταται».

Μιλώντας για την οικονομία και την έξοδο από το μνημόνιο ο ΑΝΥΠΕΞ είπε ότι «πράγματι συννεφιάζει το διεθνές οικονομικό περιβάλλον αλλά έχουμε φροντίσει να υπάρχει το μαξιλαράκι ρευστότητας για τη χώρα ώστε να μην επηρεάζονται σε καμία περίπτωση τα δικά μας σχέδια». Σημείωσε πάντως ότι τα σύννεφα μπορεί να φύγουν.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Τούρκου υποψηφίου της αντιπολίτευσης για την Προεδρία Μουχαρέμ Ιντζέ στη Θράκη ανέφερε ότι δεν υπάρχει συνταγματικός τρόπος για να απαγορευτεί μία κλειστή συγκέντρωση, μια συγκέντρωση δηλαδή που δεν είναι σε ανοικτό χώρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ