ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη Βουλή για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης

Κόντρα στη Βουλή για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε μετωπική σύγκρουση ήρθαν στη Βουλή ΔΗΣΥ και κυβέρνηση για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης. Ο κ. Κοντονής απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και περνώντας στην αντεπίθεση κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου για σειρά παρεμβάσεων. 

«Η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις δεν αδυνατίζει τη Δικαιοσύνη, ούτε αποθαρρύνει τους δικαστές. Οι δικαστικές αποφάσεις γίνονται απολύτως σεβαστές και εφαρμόζονται. Αυτός είναι ο σεβασμός στη δικαστική λειτουργία» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η απονομή της διοικητικής Δικαιοσύνης επιταχύνθηκε κατά 35% την τελευταία τριετία.

«Το 2015 παραλάβαμε 310.000 εκκρεμείς υποθέσεις στα διοικητικά πρωτοδικεία και μάλιστα με αυξητική τάση και τώρα οι εκκρεμείς υποθέσεις έχουν μειωθεί κάτω από 199.000» είπε και θέλοντας να δείξει το μέγεθος της επιτυχίας, είπε πως ο ίδιος θα ήταν ευχαριστημένος και με μείωση 15% ή 20%.

Απέδωσε την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης στις θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με την τροποποιήση του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, την ενίσχυση των δικαστηρίων με δικαστές και υπαλλήλους και την εφαρμογή του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης στις διοικητικές υποθέσεις.

Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε και στο θέμα των πλειστηριασμών. Επικαλούμενος την ανακοίνωση της Ένωσης Συμβολαιογράφων για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, έκανε λόγο βατερλό της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι εδώ και 7 μήνες που πραγματοποιούνται, δεν έχει βγει στο σφυρί ούτε μια πρώτη λαϊκή κατοικία. Μάλιστα, σημείωσε ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι το μόνο ασφαλές σύστημα καθώς βγήκαν εκτός ο υπόκοσμος και η μαφία που ήλεγχαν τη διαδικασία. «Αυτά τελείωσαν», είπε επί λέξει.

Ο κ. Κοντονής επιτέθηκε με σφοδρότητα στη ΔΗΣΥ ότι σύρεται πίσω από τη ΝΔ, καθώς η επερώτηση που συζητείται σήμερα αποτελεί πιστή αντιγραφή –όπως είπε- ερώτησης της ΝΔ. «Τέτοια ταύτιση απόψεων και ισχυρισμών δεν έχω ξαναδεί. Παλιά το ΠΑΣΟΚ αντέγραφε τα συνθήματα της Αριστεράς αλλά σήμερα αντιγράφει τις συντηρητικές απόψεις της ΝΔ και σύρεται πίσω από αυτήν», είπε.


Από πλευράς ΔΗΣΥ τόσο ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος επέμειναν στην κριτική τους. «Κόμμα της άκρας δεξιάς στον τομέα της Δικαιοσύνης», χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λοβέρδος, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν σέβεται την διάκριση εξουσιών και το Σύνταγμα. Ο κ. Παπαθεοδώρου χαρακτήρισε αδιανόητο να μην έχει τελειώσει ακόμη η δίκη της Χρυσής Αυγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ