ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Τόσο κοντά όσο και μακριά η συμφωνία

Σκοπιανό: Τόσο κοντά όσο και μακριά η συμφωνία

Ναυάγιο ή κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα; Πίεση στην πλευρά των Σκοπίων ή blame game; Την ώρα που όλοι σε Αθήνα και Σκόπια περίμεναν την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ η οποία θα έκλεινε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για το ονοματολογικό, με διαρροή του το Μέγαρο Μαξίμου σημείωνε ότι «η συμφωνία απομακρύνεται».

Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές της δήλωσης κυβερνητικού στελέχους, γίνεται αντιληπτό ότι η θέση της ελληνικής πλευράς «τίποτα δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα» δεν ήταν μια διαπραγματευτική «μπλόφα» αλλά στρατηγική επιλογή προκειμένου να διασφαλιστούν οι δύο προϋποθέσεις για erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση.

Αυτή τη στιγμή η λύση είναι «τόσο κοντά όσο και μακριά» εξηγούσε στο CNN Greece ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, θέλοντας, με αυτό τον τρόπο να καταδείξει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Τις τελευταίες μέρες, ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν σε αναμονή του τηλεφωνήματος του Ζόραν Ζάεφ. Από την άλλη ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κλήθηκε μέσα σε δύο μέρες να αντιμετωπίσει τη σκληρή στάση τόσο της αντιπολίτευσής όσο και του Προέδρου της χώρας. Παράλληλα, σήμερα είναι προγραμματισμένο το συλλαλητήριο της σκοπιανής αντιπολίτευσης κατά της λύσης. Ο Ζόραν Ζάεφ επιθυμεί να δει πώς θα εξελιχθούν οι αντιδράσεις πριν προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Αν το συλλαλητήριο εξελιχθεί με την αναμενόμενη δυναμική, τότε είναι αρκετά πιθανόν τη Δευτέρα να σηκώσει το τηλέφωνο και καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσουν τη συμφωνία, όπως αυτή έχει ήδη συμφωνηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. Αν πάλι το συλλαλητήριο πάρει μεγαλύτερη δυναμική, τότε, μετρώντας το πολιτικό κόστος ο Ζόραν Ζάεφ είναι αρκετά πιθανόν να «κάνει πίσω».

Η Αθήνα θέλει να είναι έτοιμη και για τα δύο σενάρια

Από τη μία το Μέγαρο Μαξίμου κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να σέρνεται για πολύ ακόμη η αναμονή για ένα τηλεφώνημα που αναβαλλόταν από μέρα σε μέρα. Έτσι, με τη διαρροή το μεσημέρι της Παρασκευής, ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία δεν είναι δεδομένη και πως η επίτευξή της εντός των επόμενων ημερών «απομακρύνεται».

Αρμόδιες πηγές διέβλεπαν, μάλιστα, μια διάθεση των Σκοπίων να επανέλθει σε ζητήματα που είχαν κλείσει στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Αν ο Ζόραν Ζάεφ καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα και παράσχει διαβεβαιώσεις για κάλυψη των δύο προϋποθέσεων, τότε οι δύο πρωθυπουργοί θα συζητήσουν τα πιθανά ονόματα (Βόρεια ή Νέα Μακεδονία) και θα ανανεώσουν το ραντεβού τους για τις Πρέσπες. Αν πάλι ο Ζάεφ λυγίσει υπό την πίεση των αντιδράσεων η Αθήνα θα είναι σε θέση να μην αναλάβει την ευθύνη. «Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στην περιοχή, επιλύοντας προβλήματα ετών και με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ διασφαλίσαμε πλήρως τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Αν ο Ζάεφ δεν μπορούσε να προχωρήσει, δεν είναι δικό μας το φταίξιμο», λέει ανώνυμη κυβερνητική πηγή στο CNN Greece, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών θέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ