ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο φώτο φίνις κρίνεται το ονοματολογικό

Στο φώτο φίνις κρίνεται το ονοματολογικό
EUROKINISSI

Ιδιαιτέρως κρίσιμο θεωρείται το επόμενο 48ωρο καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να προσπερνούν τα συλλαλητήρια που έγιναν στις δύο χώρες και να είναι αποφασισμένοι να καταλήξουν σε τελική συμφωνία ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τις Πρέσπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις δύο τελευταίες ημέρες υπήρξε έντονη διπλωματική προετοιμασία προκειμένου οι δύο πρωθυπουργοί να μιλήσουν ακόμα και εντός της σημερινής ημέρας και να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην Αθήνα επιθυμούν το ζήτημα να λήξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Διαμηνύουν, μάλιστα ότι αναμένουν στην τηλεφωνική επικοινωνία ο Ζόραν Ζάεφ να επιβεβαιώσει ότι είναι έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία, όπως αυτή καθορίστηκε στο πλαίσιο των δύο υπουργών Εξωτερικών αλλά και να ακολουθήσει τα βήματα που έχουν συμφωνηθεί προκειμένου να διασφαλιστούν οι δύο προϋποθέσεις που θέτει η ελληνική κυβέρνηση για επίτευξη της συμφωνίας. Αν αυτό συμβεί Τσίπρας και Ζάεφ θα υπογράψουν το κείμενο της συμφωνίας στις Πρέσπες και θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα. Σε διαφορετική περίπτωση οι διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν σε οριστικό ναυάγιο. Όσον αναφορά τώρα το πιθανότερο όνομα αυτό παραμένει το "Σεβέρνα Μακεντόνιγια" δηλαδή "Βόρεια Μακεδονία" χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Πιθανή συμφωνία θα σημάνει βέβαια και τη θρυαλλίδα εξελίξεων στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Από τη μία η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των ΑΝΕΛ οι οποίοι επιμένουν ότι δεν πρόκειται να δώσουν στήριξη σε μια συμφωνία στην οποία θα περιλαμβάνεται στο όνομα ο όρος «Μακεδονία». Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τη θέση της αλλά και κάποια στιγμή να δώσει θετική ή αρνητική ψήφο στην Ολομέλεια. Και μπορεί αυτή τη στιγμή να «κρύβεται» πίσω από τη στάση των ΑΝΕΛ, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι δύσκολα μια πιθανή αρνητική του στάση θα γίνει κατανοητή στο εξωτερικό.

Τέλος σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις είναι πιθανό να διαδραματίσει το ΚΙΝΑΛ. Με δεδομένη την άρνηση των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν μια συμφωνία, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναμένεται να είναι ο καταλύτης των εξελίξεων. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε χθες πάντως ότι παραμένει θετικός στο ενδεχόμενο συμφωνίας των δύο πλευρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ