Κυβερνητικός αξιωματούχος για πΓΔΜ: Κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια
Πηγή: EPA/DIMITAR DILKOFF / POOL/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Έχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια», τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της πΓΔΜ.

Διαβάστε επίσης

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ  με ανακοίνωσή του τόνισε ότι η ποιοτική λύση στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ είναι πολύ πιο σημαντική σε σχέση με οποιαδήποτε προθεσμία και χρονικό περιθώριο για την οριστικοποίηση της συμφωνίας που αφορά στο ονοματολογικό. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η πΓΔΜ εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτή πριν από τη Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην ανακοίνωσή του, το σκοπιανό ΥΠΕΞ τονίζει ακόμη ότι υπάρχει καλή θέληση και ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

«Σε αυτή τη συγκυρία, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του χαρακτήρα, είναι απαραίτητο οι ομάδες εργασίας να καταγράψουν την εν λόγω καλή θέληση σε κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα αντικατοπτρίζει καταλλήλως τις ουσιαστικές παραμέτρους, που χαρακτηρίζουν την πολιτική κατανόηση που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Με αυτό το στόχο, η πΓΔΜ εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτό το ταχύτερο δυνατό και πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουμε ότι θέματα τόσο μεγάλης σημασίας δεν επωφελούνται από τυχόν βιαστικές δραστηριότητες».

«Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη να φτάσουμε σε μία βιώσιμη λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιονδήποτε προθεσμιών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ζάεφ: Δεν ξέρω πότε θα χτυπήσει το τηλέφωνο στην Αθήνα

Μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση στο ζήτημα της ονομασίας και έσπευσε να διευκρινίσει ότι το θέμα θα λυθεί σύντομα.

«Το τηλέφωνο στην Αθήνα θα χτυπήσει, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστή η ημέρα και η ώρα», προσθέτει ο Ζάεφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πότε θα γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Θα ήθελα να πραγματοποιήσω την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό αύριο», δήλωσε χαρακτηριστικά, αλλά το άφησε ανοικτό.

«Μπορεί να τηλεφωνήσω στην Αθήνα και ελπίζω ότι θα γίνει πολύ σύντομα» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Δεν θα σχολιάσω κάτι περαιτέρω από τη δήλωση του ΥΠΕΞ πως είμαστε πολύ κοντά, αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια βιώσιμη και με διάρκεια λύση και 100% ασφαλής για τις επόμενες γενιές».

«Όπως βλέπετε παραμένω αισιόδοξος παρότι δεν είναι πολύ εύκολο, είναι ευαίσθητο θέμα, αλλά είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Παραδέχθηκε πάντως πως τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά και βάσει αυτών η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, υπενθυμίζοντας ότι έρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (28-29/6), και πριν από αυτό η σύνοδος των υπουργών της ΕΕ (25-26/6).

 


Διαβάστε επίσης

Ζάεφ: «Μην δίνετε καταφύγιο σε εγκληματίες» - Η Ουγγαρία εξετάζει το αίτημα ασύλου του Γκρούεφσκι

«Έργα και Ημέραι» ενός Εθνικιστή Πρωθυπουργού

Κοτζιάς: Ο Τσίπρας στο υπουργικό έκανε τον Πόντιο Πιλάτο

πΓΔΜ: Ο Γκρουέφσκι διέφυγε στην Ουγγαρία και ζητά άσυλο