ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση Αχτσιόγλου-Κουτσούμπα για μέτρα και εργασιακά

Αντιπαράθεση Αχτσιόγλου-Κουτσούμπα για μέτρα και εργασιακά

Ασκήσεις μνήμης συνέστησε στην κυβέρνηση ο Δημήτρης Κουτσούμπας με αφορμή την κατάθεση και ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη 14 Ιουνίου του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης.  

«Από τα πολλά αντιλαϊκά πολυνομοσχέδια, έχετε χάσει το λογαριασμό πλέον», σχολίασε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, εκτιμώντας πως η διαφορά του επικείμενου πολυνομοσχεδίου από τα προηγούμενα, είναι ότι καταρρίπτει τους ισχυρισμούς περί «καθαρής εξόδου».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επερώτησης του κόμματός του για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί «νέα μέτρα φτωχοποίησης» του λαού, καθώς «η μεταμνημονιακή εποχή περιλαμβάνει τα ίδια μέτρα με την μνημονιακή εποχή». Επεσήμανε δε, την ανάγκη κατάργησης όλων των αντιλαϊκών νόμων από το 2010 και μετά και την κάλυψη των απωλειών σε μισθούς συντάξεις και κοινωνικές παροχές.

«Μπορείτε να ζήσετε εσείς με 326 ευρώ το μήνα;», ήταν το ερώτημα που απηύθυνε στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία απαντώντας παραδέχθηκε υπαναχωρήσεις, ήττες, αλλά και νίκες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

«Το μέτωπο ΣΕΒ, ΣΚΑΪ, Μητσοτάκης έχει ηττηθεί», σχολίασε και απευθυνόμενη στο ΚΚΕ και την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, της 13ης και 14ης σύνταξης/ μισθού και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, είπε πως έχει «πολιτική στόχευση και δεν βοηθά», καθώς σε δύο μήνες θα εφαρμοστούν οι δύο βασικές ρυθμίσεις που έχουν νομοθετηθεί στο πλαίσιο της επαναφοράς των ΣΣΕ και αφορούν την αρχή της «ευνοϊκότερης ρύθμισης» στην οποία αντιτίθεται σφόδρα ο πρόεδρος της ΝΔ και την αρχή της «επεκτασιμότητας».

Σε ότι αφορά στο μέτωπο της ανεργίας έκανε λόγο για μείωση κατά 6 μονάδες, ενώ σημείωσε πως «τον Αύγουστο, βγαίνοντας από την κρίση, θα υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια άσκησης στην άσκηση της εργατικής πολιτικής της κυβέρνησης με την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού».

Το ΚΚΕ στηλίτευσε το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται να φέρει προς συζήτηση την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει εδώ και δύο χρόνια. «Δείχνει τις προθέσεις της να συνεχίσει και να κλιμακώσει την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το κτύπημα των συλλογικών συμβάσεων και προωθώντας τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης που στοχεύουν στην ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που προωθείται σε όλες τις χώρες μέλη της είτε βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίων είτε όχι», αναφέρεται στο κείμενο της σημερινής επερώτησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ