ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χουλιαράκης: Μην δώσουμε σε κανένα κράτος το δικαίωμα να αναβάλει τη συζήτηση για το χρέος

Χουλιαράκης: Μην δώσουμε σε κανένα κράτος το δικαίωμα να αναβάλει τη συζήτηση για το χρέος
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Μην δώσουμε σε κανένα κράτος το δικαίωμα να αναβάλει τη συζήτηση για το χρέος», διαμήνυσε από το βήμα της Βουλής όπου ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης, ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, που ήρθε σε κόντρα με την αντιπολίτευση για τον επείγοντα χαρακτήρα συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, επεσήμανε πως το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί και να λάβει ΦΕΚ την Πέμπτη 14 Ιουνίου, καθώς καθυστέρηση στην κοινοβουλευτική διαδικασία συνεπάγεται αναβολή της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.

«Η ψήφιση των προαπαιτούμενων της δ΄ αξιολόγησης θα επιτρέψει στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να συζητήσει και να καταλήξει σε ένα πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», τόνισε.

Αναφέρθηκε παράλληλα, και στο ζήτημα της καθυστέρησης εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ, λέγοντας επί της ουσίας ότι «μπλοκαρίστηκε» από μια χώρα, που δεν κατονόμασε. «Η εισήγηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) μαζί με την υποστήριξη των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών, τόσο της ΕΚΤ και της Επιτροπής, ήταν θετική. Εισηγήθηκαν την εκταμίευση του 1 δις ευρώ μέχρι τις 15 Ιουνίου», είπε και πρόσθεσε: «Ήταν η εμμονή μιας συγκεκριμένης χώρας που οδήγησε τελικά στην αναβολή της εκταμίευσης για μερικές ημέρες, καθώς επέμενε να δει αποδείξεις πληρωμής ενός πολύ μικρού ποσού».

Σφοδρή ήταν η επίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία που επελέγη, κάνοντας λόγο για διαδικασίες «ψεκάστε – σκουπίστε- τελειώσατε». Χαρακτήρισαν δε, το πολυνομοσχέδιο ως ένα νέο μνημόνιο plus. Από την ΝΔ ο Χρήστος Σταϊκούρας κατήγγειλε ακόμη, την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει συστηματικά από τη Βουλή τις επικαιροποιήσεις των μνημονίων, ενώ εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο Γιάννης Κουτσούκος ζήτησε να υπάρξει γνωμοδότηση από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για το άρθρο 109 του πολυνομοσχεδίου, με το οποίο -όπως είπε- εκχωρείται η δημόσια περιουσία 25 δις ευρώ ως εγγύηση για τα δάνεια του ESM.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ