ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Σήμερα κάναμε το αποφασιστικό βήμα, ο Ζάεφ έχει επιλέξει το όνομα

Κοτζιάς: Σήμερα κάναμε το αποφασιστικό βήμα, ο Ζάεφ έχει επιλέξει το όνομα
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

«Σήμερα κάναμε το αποφασιστικό βήμα και αύριο θα ολοκληρωθεί η συζήτηση που ξεκίνησαν σήμερα οι δύο πρωθυπουργοί». Με τη φράση αυτή περιέγραψε ο Νίκος Κοτζιάς την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ της λύσης του ονοματολογικού. 

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε πως η κυβέρνηση πιστεύει ότι η λύση του ονοματολογικού συμφέρει την Ελλάδα και υπογράμμισε πως τώρα που η χώρα βγαίνει από την κρίση πρέπει «όλη η περιοχή να συμπαρασυρθεί σε ανάπτυξη».

«Ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία να αποφασίσει ποιο είναι το όφελος για την χώρα» είπε ο ίδιος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra.

«Θέλουμε μια βιώσιμη μέσα στο χρόνο συμφωνία με την πΓΔΜ μέσω της οποίας θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές» είπε ο κ. Κοτζιάς, και συμπλήρωσε: «Έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα με την πΓΔΜ κι αν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος οι δυο χώρες θα γίνουν οι πιο στενοί εταίροι στα Βαλκάνια».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «το ζητούμενο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» είναι να λύνει τα προβλήματα όχι να μένει αδρανής και να τα αφήνει σε εκκρεμότητα.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι στο τραπέζι υπάρχουν τρεις ονομασίες από το αρχικό πακέτο Νίμιτς, το Άνω Μακεδονία, το Βόρεια Μακεδονία και το Νέα Μακεδονία. Εξήγησε δε, ότι σε περίπτωση που στην αυριανή επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών ολοκληρωθεί η συζήτηση, τότε «θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς ο κ. Ζάεφ θα έχει επιλέξει ποιο από αυτά θέλει».

Πραγματοποιήθηκε το τηλεφώνημα Τσίπρα-Ζάεφ

Αποσαφήνισε δε, ότι όσον αφορά στη γλώσσα «θα προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες».

«Τη συμφωνία την κάνουμε για να κοιτάξουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι την Ιστορία» πρόσθεσε ο Νίκος Κοτζιάς, σημειώνοντας ότι ένα από τα προβλήματα που ξεκαθαρίζονται με τη συμφωνία είναι αυτό του αλυτρωτισμού.

Αναφορικά με τις δικλείδες ασφαλείας που έχουμε εμείς ως χώρα, ο Ν. Κοτζιάς διευκρίνισε ότι η δική μας έγκριση της συμφωνίας στη Βουλή έπεται των δικών τους εσωτερικών διαδικασιών καθώς εκείνοι χρειάζονται τις διαδικασίες αυτές για να ξεκινήσουν την ενταξιακή πορεία για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Ενώ εμείς όταν ολοκληρώσουμε, πρέπει να επικυρώσουμε τη συμφωνία που θεωρούμε καλή για να ισχύσει» είπε και εξήγησε ότι στις 25 Ιουνίου, θα αποφασίσει το Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ: «Εφόσον έχουμε επικυρωμένα από τη Βουλή, όπως και επικυρωμένα τα ζητήματα που έχουμε με την Αλβανία, εμείς θα δώσουμε το οκ μας με μεγάλη μας χαρά να πάρουν τον ευρωπαϊκό τους δρόμο».

Σημείωσε δε, ότι «αν έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα, εμείς πρέπει να συνδράμουμε και να στηρίξουμε αυτές τις χώρες στον ευρωπαϊκό τους δρόμο, πρώτον διότι εμείς είμαστε φίλοι που δεν έχουμε δεύτερες σκέψεις σε βάρος τους, δεν είμαστε καμία χώρα που θέλει να τις εκμεταλλευτεί, και δεύτερον γιατί πρέπει να διαμορφώσουμε μια κοινή πορεία σήμερα, ώστε να υπάρχει η ομάδα των βαλκανικών κρατών στο μέλλον μέσα στην ΕΕ των 40 κρατών-μελών, που να παίζει ρόλο».

«Πυρά» στη ΝΔ

Παράλληλα επέκρινε τη ΝΔ ζητώντας να πει ποια ονόματα διαπραγματεύτηκαν οι κυβερνήσεις της και ποιο θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν απαντά στο ερώτημα είτε επειδή ντρέπεται είτε γιατί δεν ξέρουν τι διαπραγματεύτηκαν είτε γιατί δεν ξέρουν από διπλωματία.

«Η ελληνική διπλωματία μετρά τα λόγια της γιατί είμαστε σοβαροί και νηφάλιοι…»

Σχετικά με την ένταση που καλλιεργείται από τουρκικής πλευράς στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας εναντίον της Ελλάδας ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε πρόβλημα και στην αντιπολίτευσή της, υπενθυμίζοντας ότι και την ιστορία με τα νησιά του Αιγαίου την ξεκίνησε η αντιπολίτευση.

Επισήμανε δε, ότι όλοι οι διεθνείς παίκτες, και ιδιαίτερα στη δύση, έχουν την απορία και περιμένουν να δουν που ακριβώς πηγαίνει η Τουρκία από το είδος του αποτελέσματος στις εκλογές. «Διότι από αυτό θα εξαρτηθεί η σταθερότητα της Τουρκίας αλλά και πόσο εκνευρισμένοι θα είναι οι πιθανοί νικητές» τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς.

Στο πλαίσιο αυτό αποσαφήνισε ότι στις λεκτικές προκλήσεις της Τουρκίας ο ίδιος δεν απαντά καθώς «η ελληνική διπλωματία μετρά τα λόγια της γιατί είμαστε σοβαροί, νηφάλιοι και υπομονετικοί».

«Δεν είμαστε κοκοράκια για να τσακωνόμαστε» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, και συνέχισε: «Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να μετράει τα λόγια του όσον αφορά τρίτες χώρες. Εγώ ελπίζω να λειτουργήσει η δημοκρατία στην Τουρκία, να έχουμε πραγματικά δημοκρατικά εκλογές, να εκλέξει αυτόν που προτιμάει ο τουρκικός λαός και να επιδείξουν αυτοί που θα εκλεγούν στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές νηφαλιότητα και ηρεμία και να πάψουν οι εκδηλώσεις που προκαλούν την ανησυχία, την νευρικότητα και τον αναθεωρητισμό τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ