ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθάκης: Είμαστε υπέρ των στόχων της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Σταθάκης: Είμαστε υπέρ των στόχων της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η Ελλάδα με το νόμο για τις Ενεργειακές Κοινότητες που ψηφίστηκε πρόσφατα, βρίσκεται στην πρωτοπορία της Ευρώπης, επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Βασικό θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο, ήταν ο προσδιορισμός των στόχων της ΕΕ με ορίζοντα το 2030, σε σχέση με το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα και την ενεργειακή απόδοση.

Και για τα δύο θέματα, ο υπουργός στο πλαίσιο της συνεδρίασης τάχθηκε υπέρ του προσδιορισμού των στόχων στο 32%.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο κ. Σταθάκης επισημαίνει τα εξής:

Η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης φιλόδοξων στόχων από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις και οφείλουμε να λάβουμε γενναίες αποφάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν πανευρωπαϊκά σε αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος, προς όφελος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κεντρική θέση στη στρατηγική μας θα πρέπει να έχει η διαχείριση του κοινωνικού και οικονομικού αντίκτυπου της ενεργειακής μετάβασης, είτε με προγράμματα στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και περιοχών, είτε με θεσμικές πρωτοβουλίες όπως οι Ενεργειακές Κοινότητες.

Στην Ελλάδα, με το νόμο που πρόσφατα ψηφίσαμε, βρισκόμαστε στην πρωτοπορία της Ευρώπης, μετατρέποντας την πρόκληση της ενεργειακής μετάβασης σε ευκαιρία για εκδημοκρατισμού του ενεργειακού σχεδιασμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ