Διμερή θέματα, Ουκρανία, Βαλκάνια, Μεσόγειος και Μέση Ανατολή στην συνάντηση Κοτζιά-Λαβρόφ
Πηγή: EPA/YURI KOCHETKOV

Για την περεταίρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, σε ζητήματα οικονομίας, πολιτισμού, μορφωτικά και άλλα θέματα, αλλά και τη συνεργασία των υπουργείων των δύο χωρών, συζήτησαν μεταξύ άλλων ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κοτζιά μετά το πέρας της συνάντησης στη Μόσχα, οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν ακόμα για τα προβλήματα της περιοχής μας, δηλαδή τα προβλήματα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Βόρεια Αφρική.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι οι σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε. και Ρωσίας – ΝΑΤΟ. Κάναμε σκέψεις και πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερες για το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα, να ξεπεράσουμε στερεότυπα και προκαταλήψεις που υπάρχουν σε σειρά περιφερειακών και διεθνών οργανισμών», τόνισε ο κ. Κοτζιάς. 

Η Ουκρανία βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να επισημαίνει ότι στη χώρα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαριούπολης, υπάρχουν 160.000 ελληνικής καταγωγής πολίτες, που έχουν εκεί παρουσία αιώνων και αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. 

Τέλος, συζήτησαν για ζητήματα Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον κ. Λαβρόφ για τη στάση της Ρωσίας στο θέμα της Κύπρου. «Η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά είναι μια χώρα που νιώθει τις επιπτώσεις των γεγονότων στην περιοχή. Γι’ αυτό κάθε τι που μπορεί να σταθεροποιήσει την περιοχή και να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον έχει την υποστήριξή μας», τόνισε για τις εξελίξεις στο θέμα της Συρίας και του Ιράκ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πως διαμορφώνονται οι γεωστρατηγικές και οι γεωπολιτικές σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, μετά το Σκοπιανό, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε:

«Νομίζω ότι καθήκον της διπλωματίας είναι η επίλυση προβλημάτων. Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής μας είναι ενεργητική, δημοκρατική και πολυδιάστατη. Σε αυτό το πλαίσιο επιλύσαμε ένα ζήτημα που υπάρχει τυπικά εδώ και 25 χρόνια αλλά τουλάχιστον 70 χρόνια πραγματικά: να σταματήσει η διαμάχη γύρω από το πρόβλημα του ονόματος για την Βόρεια Μακεδονία. Είναι και λίγο κομμάτι της κουλτούρας της περιοχής να μαλώνουμε για ονόματα. Έτσι και οι παππούδες σε μία οικογένεια δεν έχουν το ίδιο όνομα, τότε υπάρχει πρόβλημα. Υπήρχαν βέβαια και ζητήματα αλυτρωτισμού, τα οποία με αυτήν τη συμφωνία τα τελειώσαμε. Βρισκόμαστε επίσης, σε μία διαδικασία να λύσουμε τα ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και 30 μέχρι 80 χρόνια με την Αλβανία. Πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει, αλλιώς δεν έχει διακοπές».

«Ελπίζω να ανοίξουμε εκ νέου - με το σωστό τρόπο - και το Κυπριακό και να το κλείσουμε και αυτό. Αυτό είναι ένα πιο δύσκολο πρόβλημα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, διότι σε εκείνα το μεγάλο κράτος ήμασταν εμείς και ήμασταν αποφασισμένοι να το λύσουμε. Νομίζω ότι η περιοχή μας θα γίνει πιο φιλειρηνική, η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη γεωπολιτικά περιοχή, ανάμεσα σε πολλές κρίσεις – Ουκρανία, Λιβύη, Συρία, Ιράκ, σε αυτό το τρίγωνο αστάθειας. Τώρα που βγαίνουμε από την οικονομική κρίση, πιστεύουμε ότι η σταθερότητα στα Βαλκάνια μπορεί να βοηθήσει να αναπτυχθούμε όλοι μαζί», πρόσθεσε και κατέληξε:

«Εγώ είμαι ευχαριστημένος που λύνουμε προβλήματα, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν μερικοί που λένε: «τώρα τί θα κάνουμε χωρίς προβλήματα;». Αυτοί είναι οι «επαγγελματίες» των προβλημάτων. 


Διαβάστε επίσης

Τι θα συζητήσουν Μέρκελ - Πούτιν στη συνάντηση του Σαββάτου

Κοτζιάς για δύο Έλληνες στρατιωτικούς: Η διπλωματία είναι η μεγάλη κερδισμένη της βραδιάς

Λαβρόφ: Το δολάριο θα αποδυναμωθεί ως διεθνές νόμισμα συναλλαγών

Κρεμλίνο: Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις δεν κάνουν καλό στις διμερείς σχέσεις