ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Severna Makedonija»: Την Παρασκευή η ενημέρωση Τσίπρα για τη συμφωνία

«Severna Makedonija»: Την Παρασκευή η ενημέρωση Τσίπρα για τη συμφωνία
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Για την Παρασκευή το πρωί έχει προγραμματιστεί η ενημέρωση της Βουλής από τον Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Το σχετικό αίτημα του Αλέξη Τσίπρα έφθασε στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ωστόσο, τα διαφορετικά σενάρια που διακινούνται από διάφορες πλευρές θέτουν εν αμφιβόλω το συγκεκριμένο προγραμματισμό.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η ΝΔ σκέφτεται να καταθέσει την πρόταση μομφής αμέσως μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, αύριο Πέμπτη κι ενώ δεν έχει κλείσει η συνεδρίαση, γεγονός που σύμφωνα με τον Κανονισμό, παύει κάθε άλλη συζήτηση στη Βουλή. Στόχος της ΝΔ είναι να "μπλοκάρει" σε πρώτο χρόνο τη συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ στις Πρέσπες που προγραμματίζεται για το σαββατοκύριακο.

Αν επικρατήσει αυτό το σενάριο, η ενημέρωση του πρωθυπουργού θα γίνει στο πλαίσιο συζήτησης της πρότασης μομφής που θα έχει καταθέσει η ΝΔ. Το δεύτερο σενάριο θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέτει την πρόταση του στη δευτερολογία του, κατά τη διάρκεια της επίσης ενημέρωσης του Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή.

Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση της πρότασης μομφής/δυσπιστίας μπορεί να ξεκινήσει αμέσως ή εντός 48 ωρών. Ολοκληρώνεται το αργότερο τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας με την ονομαστικής ψηφοφορίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

epistoli

ΔΗΜΟΦΙΛΗ