ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αναλαμβάνω την ιστορική και πατριωτική ευθύνη για τη λύση

Τσίπρας: Αναλαμβάνω την ιστορική και πατριωτική ευθύνη για τη λύση
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Κρίσιμες αποφάσεις, ιστορικού χαρακτήρα», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αυτές που λαμβάνονται αυτή την περίοδο για το μέλλον της Ελλάδας. «Αισθάνομαι ότι αυτές οι μέρες είναι μέρος των στιγμών που μπορούν να χαρακτηριστούν ιστορικές», τόνισε από το βήμα της Βουλής.

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό έκανε λόγο για μία «ανοιχτή πληγή που ταλανίζει τη χώρα πάνω από 26 χρόνια» και μία «ιστορική συμφωνία» από την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πέρασμα της Ελλάδας από την οικονομική καχεξία, στην ανάπτυξη και το πέρασμα από μία κατάσταση στασιμότητας στα βόρεια σύνορά μας στην ισχυροποίηση της θέσης της χώρας μας» και παρατήρησε ότι ήταν αυτή η στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να καταθέσει την πρόταση μομφής.

«Γιατί επιλέγει η ΝΔ να χρησιμοποιήσει ένα από τα πιο ισχυρά της όπλα για να προσπαθήσει να ρίξει την κυβέρνηση;», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Κανείς δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί τα όρια των εσωκομματικών σας προβλημάτων και τα όρια του πολιτικού σας κυνισμού».

«Το τελευταίο που απασχολεί τον κ. Μητσοτάκη και την ηγεσία της ΝΔ είναι τα επιχειρήματα που αναγράφει στην πρόταση δυσπιστίας», συμπέρανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Ούτε η ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας, ούτε η οριστική λύση του χρέους».

4485854

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η πτώση της κυβέρνησης πριν την έξοδο από τα μνημόνια που εσείς φέρατε», είπε και συνέχισε, επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Το μεγάλο σας πρόβλημα είναι ότι υποκρίνεστε, δεν πιστεύετε αυτά που λέτε. Δεν σας είναι εύκολο να αρθρώσετε επιχειρήματα για μία συμφωνία που περιλαμβάνει και με το παραπάνω όσα πρώτος υπερασπίστηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης», είπε και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι νομιμοποιεί τον εθνικισμό και τρέφει το αυγό του φιδιού.

«Αφήσατε τους βουλευτές σας να μιλούν για "προδότες", με αποτέλεσμα να αφήνετε ορθάνοιχτη την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της Χούντας και των Ναζί να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος. Έχετε ακέραια την ευθύνη, κύριε Μητσοτάκη, για το φίδι που ξεμυτίζει από το αυγό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

4485848

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα θετικά στοιχεία της συμφωνίας, τονίζοντας πως «είναι μία συμφωνία που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. Δεν περιλαμβάνει μόνο τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes αλλά και τη Συνταγματική αλλαγή».

Το πρόβλημα σας είναι ότι έχουμε συμφωνία και είναι και καλή, σημείωσε και τόνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει να είναι αυτή η κυβέρνση που θα κλείσει τη συμφωνία.

Για θράσος κάποιων που δεν θέλουν να δεχθούν τη μεγάλη επιτυχία αυτής της κυβέρνησης, έκανε, ακόμη, λόγο ο πρωθυπουργός και συνεχίζοντας επιτέθηκε στον πρώην βουλευτή της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Σε δύο κρίσιμες διαπραγματεύσεις δεν διεκδίκησε τα ελληνικά συμφέροντα όπως έπρεπε, είπε και κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά πως πούλησε πατριωτισμό για να χτίσει πολιτική καριέρα. Ακόμη, χαρακτηρίζοντας τον «πύρινο μαχητή» του πατριωτισμού, τον κατηγόρησε για την πτώση της κυβέρνησης του Κ.Μητσοτάκη το 1992.

«Είναι προς το συμφέρον μας να κρατάμε ένα αχρείαστο πρόβλημα;», ρώτησε και συνέχισε: «Θεωρείτε ότι συνιστά απειλή αυτή η μικρή χώρα ή μήπως θεωρείτε επωφελές να μείνει αυτή η χώρα έρμαιο στις ορέξεις χωρών που επενδύουν εκατομμύρια στην περιοχή;».

«Έχοντας την πλήρη συναίσθηση της ιστορικής και πατριωτικής ευθύνης αρνούμαι να δεχθώ αυτή τη φοβική και μίζερη αντίληψη της χώρας μου και του πατριωτισμού. Δεν είναι πατριωτισμός το μίσος προς τις πατρίδες των άλλων, να επιμένεις στη διατήρηση των εκκρεμοτήτων και τις μεγαλοστομίες.

Αναλαμβάνω την ιστορική και πολιτική ευθύνη γιατί πιστεύω πως πατριωτισμός είναι να προστατεύουμε την κληρονομία μας και να ενισχύσουμε την Ελλάδα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει δέσμια συμπλεγμάτων κατωτερότητας και να είναι κομπάρσος σε γεωπολιτικά παιχνίδια άλλων. Τι είναι αυτό που έκανε την Ελλάδα σπουδαία, είναι η ιστορία, ο πολιτισμός. Σας καλώ να απορρίψουμε την πρόταση δυσπιστίας, να πάμε μπροστά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ