ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπυράκη στον δημοσιογράφο FAZ: Να τσεκάρετε τις πηγές σας

Σπυράκη στον δημοσιογράφο FAZ: Να τσεκάρετε τις πηγές σας
EUROKINISSI//Γιάννης Παναγόπουλος

Σε κατηγορηματική διάψευση των ισχυρισμών δημοσιογράφου της FAZ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει στο εξωτερικό πως θα υπερψηφίσει τη συμφωνία με τα Σκόπια, προχωρά η Εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

«Είναι επίσημο: η ΝΔ είναι έτοιμη να καταψηφίσει την επικύρωση της συμφωνίας. Να τσεκάρετε τις πηγές σας» είναι η ανάρτηση της κ. Σπυράκη στο twitter.

H υπόθεση έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από χθες, καθώς, παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε τους ισχυρισμούς, ο δημοσιογράφος έσπευσε να διαψεύσει τον πρόεδρο της ΝΔ.

«Σηκώνοντας το γάντι που πέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ διέψευσε τη FAZ πως ο Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, έχει διαβεβαιώσει πως δεν θα ακύρωνε μια συμφωνία στο ονοματολογικό», έγραψε ο δημοσιογράφος της FAZ Michael Martens, sε ανάρτησή του στο twitter, συμπληρώνοντας: «Δύο πηγές στο Βερολίνο μου είπαν πως ο Μητσοτάκης είπε ακριβώς αυτό: Είναι εντάξει με μια συμφωνία, αλλά έπρεπε να προκαλέσει θόρυβο για να κρατήσει τη ΝΔ ενωμένη».

Με αφορμή το δημοσίευμα της FAZ, κυβερνητικοί κύκλοι εξαπέλυσαν πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, καλώντας τον να προχωρήσει σε διάψευσή του γιατί αλλιώς είναι «όχι μόνο πατριδοκάπηλος» αλλά και «τσάμπα μάγκας».

Επιπλέον, σημείωσε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να είπε ότι «πρέπει να επιδείξει αντιπαλότητα, προκειμένου να μη χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος του, αλλά και για να αποτρέψει τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ. Σε περίπτωση που τα είπε όντως αυτά ο Μητσοτάκης, η ιδιαίτερα επιθετική του στάση έναντι της συμφωνίας προκαλεί έκπληξη».

Κυβερνητικοί κύκλοι υπογράμμισαν έτσι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει με παρρησία σε δύο ερωτήματα:

1) Ισχύει ότι έχει δεσμευθεί επανειλημμένως πως «δεν θα ακυρώσει μια συμφωνία στο ονοματολογικό»;

2) Ισχύει ότι ομολόγησε εκτός συνόρων πως κρατά αυτή τη στάση στη συμφωνία με την πΓΔΜ «προκειμένου να μην χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος του αλλά και για να αποτρέψει τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ»;

Διαφορετικά, κατά τις ίδιες πηγές, εάν δεν διαψεύσει άμεσα τις αποκαλύψεις της FAZ, «επιβεβαιώνει πως είναι όχι μόνο πατριδοκάπηλος αλλά και τσάμπα μάγκας».

Η απάντηση της ΝΔ

«Απολύτως ψευδές από την πρώτη ως την τελευταία του λέξη», χαρακτήρισε το δημοσίευμα της FAZ η ΝΔ, επισημαίνοντας πως «σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά την ίδια γλώσσα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος τόνισε πως «όπως ακριβώς η ΝΔ έθεσε προ των ευθυνών της την κυβέρνηση με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, το ίδιο ακριβώς θα πράξει καταψηφίζοντας τη συμφωνία, όταν οι κκ Τσίπρας και Καμμένος τη φέρουν προς επικύρωση στη Βουλή».

Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρεται ακόμα πως δεν την εκπλήσσει «το θράσος του κ. Τσίπρα να ζητά και τα ρέστα από τη ΝΔ για την εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε», ούτε το γεγονός «ότι χαμογελούσε ακούγοντας τον κ. Ζάεφ να μιλά μπροστά του για Μακεδόνες, εννοώντας τους συμπατριώτες του».

Στην Πειραιώς επεσήμαναν τέλος πως «μακεδονική εθνότητα και γλώσσα καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε αποδεχθεί και οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ φέρουν ακέραια την ευθύνη για τη συμφωνία των Πρεσπών, που ήδη παράγει τετελεσμένα».

Τζανακόπουλος: Ο Μητσοτάκης είναι βαρύτατα εκτεθειμένος

Την ίδια ώρα, υποκρισία και εμπόριο πατριωτισμού καταλόγισε στον πρόεδρο της ΝΔ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με αφορμή το δημοσίευμα της FAZ.«Ο κ. Μητσοτάκης είναι βαρύτατα εκτεθειμένος. Κάνει φασαρία για τη συμφωνία με τα Σκόπια για να μην διασπαστεί το κόμμα του, λέει ο ρεπόρτερ της FAZ», σημείωσε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter και ο κ. Τζανακόπουλος.Αφού προσέθεσε δε ότι «η υποκρισία και το εμπόριο πατριωτισμού σε όλο τους το μεγαλείο», παραθέτει στην ανάρτησή του και το tweet του δημοσιογράφου Michael Martens.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ