ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 47% είναι υπέρ της συμφωνίας

Κοτζιάς: Δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 47% είναι υπέρ της συμφωνίας

Απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν από τη συμφωνία για το ονοματολογικό, έδωσε σήμερα Τρίτη (19/06/2018) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προχωρώντας σε αποκαλύψεις και διαψεύδοντας τον Δημήτρη Καμμένο, στα περί ανταλλαγμάτων για το ελληνικό χρέος.

«Τέλειωσε ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της εξωτερικής μας πολιτικής» είπε στον ΑΝΤ1 στην πρώτη του συνέντευξη μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες.

Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε πως «η πλειοψηφία καταλαβαίνει ότι εμείς δεν φτιάξαμε πρόβλημα, λύσαμε πρόβλημα».

Μάλιστα, αποκάλυψε πως έχει δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο περισσότερος κόσμος συμφωνεί μαζί τους. «Έχω δημοσκοπήσεις κι εγώ τρέχουσες. Ήταν στην αρχή μπροστά αυτοί που έχουν αμφιβολίες και τώρα προηγούνται λίγο αυτοί που είναι μαζί μας. Το ποσοστό είναι 47% με 44%», ανέφερε συγκεκριμένα.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και στις επί μέρους συνθήκες της συμφωνίας, δήλωσε πως «κάθε αλλαγή δημιουργεί ανασφάλεια», παρομοιάζοντας την προκειμένη αλλαγή με νιόπαντρο ζευγάρι που τσακώνεται για το όνομα του παιδιού του.

«Για πρώτη φορά αναγνωρίζουν και υπογράφουν ότι η δικιά τους ιστορία δεν έχει καμία σχέση με τον ελληνισμό», είπε ο υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας τα θετικά στοιχεία της συμφωνίας και συμπλήρωσε ότι «άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου τους».

Κληθείς να απαντήσει στο ενδεχόμενο το όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων να αλλάξει στο μέλλον από μία άλλη κυβέρνηση της γείτονος, υποστήριξε κατηγορηματικά ότι, «υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες, διεθνή μέτρα».

Ερωτηθείς για την αποστροφή του λόγου του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος αναφερόταν σε «Μακεδόνες» και «Έλληνες», κατά την ομιλία του στις Πρέσπες, έκανε σαφές ότι, «έχει μπερδευτεί η ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας με τη γεωγραφία».

«Υπήρχε ευρύτερη περιοχή υπό το όνομα ''Μακεδονία'', περιοχή που διασπάστηκε με τη συνθήκη. Το 1913 με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου φτιάξαμε τη Μακεδονία μας» και διερωτήθηκε: «Τη δεχόμαστε; Αν ναι, τότε να δεχτούμε ότι η Μακεδονία έχει χωριστεί στα τέσσερα», συμπλήρωσε.

Στα θετικά της συμφωνίας, τόνισε ότι «ομολογούν και αποδέχονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό», υπογραμμίζοντας πως «αυτήν την κατάκτηση θα έπρεπε να μας την αναγνωρίσουν», αφού «είναι δεσμευμένοι να τα αλλάξουν».

«Το δικό μας όπλο είναι το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο κ. Νίκος Κοτζιάς, συμπληρώνοντας ότι «το Βουκουρέστι του 1913 έσπασε την αρχαία Μακεδονία τη γεωγραφική στα τέσσερα, όποιος αμφισβητεί αυτήν τη συνθήκη, αμφισβητεί και τη δική μας Μακεδονία».

«Αυτοί αλλάζουν το όνομα της χώρας και το Σύνταγμά τους»

Σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος των Σκοπίων, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πρόκειται για «δέσμευση από την ώρα δημιουργίας του θέματος» και ερωτηθείς για το γιατί δε γίνεται δημοψήφισμα στην Ελλάδα, απάντησε ότι «εμείς τέτοιο θέμα δεν είχαμε», εξηγώντας ότι «κάνουν δημοψήφισμα γιατί πρέπει να διευκολυνθούν για τις συνταγματικές τους αλλαγές. Εμείς δεν αλλάζουμε. Αυτοί αλλάζουν το όνομα της χώρας και το Σύνταγμά τους».

«Δεν δώσαμε το όνομα Μακεδονία, το πήραμε πίσω»

Απαντώντας για τη Μακεδονική Ιθαγένεια, είπε «έκανα μια διεθνή συμφωνία που πήρα όνομα Εrga Οmnes χωρίς αλυτρωτισμούς, έπρεπε να πάρουν και αυτοί κάτι».

«Κάποια αγάλματα στα Σκόπια», όπως είπε ο υπουργός, «θα τα κατεβάσουν και άλλα θα μας τα χαρίσουν . Όσα μείνουν θα έχουν ειδικό ταμπελάκι».

«Δεν παίρνουμε εμείς το ρίσκο στη συμφωνία, αλλά τα Σκόπια», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς.

«Δεν δώσαμε τίποτα ως αντάλλαγμα για το χρέος»

Αναφερόμενος στα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Νίκος Κοτζιάς είπε: «Ο Δημήτρης Καμμένος λέει ψέματα για τα ανταλλάγματα. Η Έλενα Κουντουρά είναι η καλύτερη υπουργός Τουρισμού που έχει περάσει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ