ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Βαρεμένος στο CNN Greece για τα περιστατικά νοθείας στις εκλογές της Τουρκίας

Ο Γ. Βαρεμένος στο CNN Greece για τα περιστατικά νοθείας στις εκλογές της Τουρκίας
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στα κρούσματα νοθείας που καταγγέλθηκαν από την αντιπολίτευση στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, αναφέρεται μιλώντας στο CNN Greece, o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, o οποίος βρισκόταν ως παρατηρητής του ΟΑΣΕ στο Ντιγιάρμπακιρ στα νοτιοανατολικά της χώρας.

«Εμείς είχαμε μια καταγγελία μόνο στο Ντιγιάρμπακιρ, όπου ήμουν, στις κουρδικές περιοχές στην νοτιοανατολική Τουρκία, ότι υπήρξαν σε ένα συγκρότημα προσημειωμένα ψηφοδέλτια. Υπάρχει μια αναφορά ενός συναδέλφου παρατηρητή για αυτό το θέμα. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν είναι ενημερωμένες οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης σε διάφορα σημεία της Τουρκίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρεμένος, υπενθυμίζοντας παράλληλα, πόσο ευαίσθητη είναι η συγκεκριμένη περιοχή, όπως και το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με έντονη την παρουσία του στρατού.

Ο κ. Βαρεμένος αναφέρθηκε και στις συλλήψεις των ξένων παρατηρητών που έγιναν κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά την περίπτωση ενός συνάδελφου του Γερμανού βουλευτή, στον οποίο οι τουρκικές Αρχές δεν επέτρεψαν να βρεθεί στο σημείο όπου θα έλεγχε τη διαδικασία.

«Του απαγόρευσαν την είσοδο στην Τουρκία, γιατί οι Αρχές είπαν ότι σε κάποια προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση κρατούσε κουρδική σημαία. Και αυτός ήταν ό λόγος όπως είπαν που δεν του επέτρεψαν την είσοδο στην Τουρκία, όπως και ενός άλλου μέλους του κοινοβουλίου».

Επιπλέον, ο κ. Βαρεμένος σημειώνει πως έγιναν καταγγελίες για επίθεση ενός βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος σε παρατηρητές του φιλοκουρδικού κόμματος σε μια περιοχή και υπήρξαν κάποιοι τραυματισμοί.

Το κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) του Σελαχατίν Ντεμιρτάς – ο οποίος αναγκάστηκε να κάνει προεκλογική εκστρατεία μέσα από το κελί της φυλακής, καθώς κατηγορείται για τρομοκρατικές δραστηριότητες- κατάφερε να ξεπεράσει το 10%, κάτι που του επιτρέπει να αναδείξει βουλευτές στο νέο τουρκικό κοινοβούλιο.

Όπως αναφέρει ο κ. Βαρεμένος, μετά την έκδοση του αποτελέσματος σημειώθηκε μπαράζ πανηγυρισμών στο Ντιγιάρμπακιρ, όπου υπερέχει το κουρδικό στοιχείο.

«Από την πλευρά των Κούρδων γενικώς υπήρξε μια πορεία νέων ανθρώπων οι οποίοι πανηγύριζαν για το αποτέλεσμα στο ευρύτερο φιλοκουρδικό κόμμα στις εκλογές γιατί είναι σημαντικό, δεδομένου ότι ο ηγέτης τους είναι φυλακισμένος, όπως και πολλά άλλα μέλη του κόμματος αυτού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρεμένος.

Σχετικά με την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, ο κ. Βαρεμένος επεσήμανε ότι το σύστημα στην Τουρκία άλλαξε και ότι «οι εξουσίες συγκεντρώνονται σε ένα πρόσωπο με ότι συνεπάγεται αυτό», ενώ κατατάσσει στα αρνητικά των εκλογών το γεγονός ότι ο σύμμαχος του κ. Ερντογάν είναι το κόμμα του κ. Μπαχτσελί, το οποίο φαίνεται ενισχυμένο.

«Πρέπει να παρακολουθήσουμε στενά τις εξελίξεις, να δούμε τι πορεία θα ακολουθήσουν, αν θα είναι στην ίδια κατεύθυνση ή θα υπάρξει παλινδρόμηση», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ