ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλιμακώνεται η σύγκρουση κυβέρνησης - ΝΔ με φόντο την παραίτηση Λαζαρίδη

Κλιμακώνεται η σύγκρουση κυβέρνησης - ΝΔ με φόντο την παραίτηση Λαζαρίδη
EUROKINISSI

Έκρυθμη κατάσταση διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Γιώργου Λαζαρίδη από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης υποστήριξε σήμερα ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα του, αντέκρουσε τις κατηγορίες περί χρηματισμού και επανέλαβε όσα υποστήριξε στην χθεσινή του επιστολή για τους λόγους παραίτησής του.

Αναφερόμενος στους λόγους που δεν παραιτήθηκε νωρίτερα και δεν στήριξε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης επεσήμανε: «Είχαμε συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Επομένως αυτός που θα στήριζε την πρόταση μομφής θα έθετε σε κίνδυνο την 4η αξιολόγηση. Αν τη στήριζα, θα παραβίαζα τη συμφωνία που είχαμε κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ μας. Άρα δε θέτω σε κίνδυνο την εξέλιξη της 4ης αξιολόγησης και την κατάλληλη στιγμή προσπαθώ να κρατήσω τις κόκκινες γραμμές».

Παράλληλα, από το πρωί διακινείται πληροφορία σχετικά με απόπειρα εισβολής κουκουλοφόρων στο γραφείο του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Κώστα Κατσίκη. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Κατσίκη, τρεις κουκουλοφόροι αποπειράθηκαν να εισέλθουν στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή, εκτόξευσαν απειλές εναντίον του και αποχώρησαν, χωρίς να προκαλέσουν την παραμικρή ζημιά στον χώρο. Στο περιστατικό αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο Twitter και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, με ανάρτησή του στο twitter:

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο κ. Κατσίκης έχει εκφράσει στο παρελθόν διαφωνίες με θέματα κυβερνητική γραμμής και πολλοί θεωρούν ότι πιθανώς να είναι ο επόμενος «Δημήτρης Καμμένος».

Η χθεσινή έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη γνωστοποίηση της επιστολής Λαζαρίδη, έφερε νέα αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία με σημερινή της ανακοίνωση κατηγορεί την κυβέρνηση για συκοφαντίες και διακίνηση ψευδών σεναρίων περί αποστασίας και σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη διαπλοκή. «η Κυβέρνηση είναι πλέον πανικόβλητη. Διότι εισπράττει σε όλα τα μέτωπα την αγανάκτηση και την περιφρόνηση των πολιτών. Στην απελπισία της, το μόνο που της μένει είναι οι συκοφαντίες και η λάσπη», υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής πλειοψηφίας και «κοιτάνε» προς τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών ενώ οι προσεκτικοί παρατηρητές των εξελίξεων έχουν ήδη σημειώσει την παρουσία του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Δανέλλη στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία στο ονοματολογικό, όπου θα είναι ομιλητής μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Από την πλευρά του, πάντως, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτησή του στο twitter, απέρριψε τα συγκεκριμένα σενάρια.

Παρέμβαση Βούτση με κατηγορίες για απόπειρα αποσταθεροποίησης

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής απέδωσε τη σημερινή απόπειρα εισβολής στο πολιτικό γραφείο του Κώστα Κατσίκη από τους ΑΝΕΛ σε ένα ευρύτερο κλίμα αποσταθεροποίησης που απεργάζονται ορισμένα κέντρα και σε μια επιχείρηση καλλιέργειας φόβου στους βουλευτές. Εκτίμησε δε, πως διάφοροι θα ήθελαν να παρεμποδιστεί η απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών.

Αν και δεν την κατονόμασε, έστρεψε τα πυρά του προς τη ΝΔ ζητώντας καταρχάς πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοκιμασία τέτοιων ενεργειών, τονίζοντας ωστόσο, πως «αυτό πρέπει να γίνεται όχι επιλεκτικά και συμψηφιστικά και όχι χαϊδεύοντας απόψεις που στις ακραίες τους εκφάνσεις οδηγούν σε βίαιες ενέργειες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ