ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτίου: Η μείωση της παιδικής φτώχειας μας δίνει επιπλέον κουράγιο να συνεχίσουμε

Φωτίου: Η μείωση της παιδικής φτώχειας μας δίνει επιπλέον κουράγιο να συνεχίσουμε
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες μειώθηκε η παιδική φτώχεια το 2017, (με βάση τα εισοδήματα του 2016), αγγίζοντας τα προ κρίσης επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Συνολικά, παρατηρείται βελτίωση όλων των δεικτών, καθώς φτώχεια, φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός, υλική στέρηση και υλική στέρηση παιδιών, καταγράφουν σημαντική μείωση. Ειδικότερα, η παιδική φτώχεια και η υλική στέρηση των παιδιών μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι στον γενικό πληθυσμό, ενώ η υλική στέρηση μειώνεται για πρώτη φορά από το 2009 αυξάνεται το εισόδημα για το κατώφλι φτώχειας για πρώτη φορά από το 2008.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (τα στοιχεία αφορούν οικονομικό έτος 2017 με εισοδήματα του 2016):

- Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού μειώθηκε στο 34,8% το 2017 από 35,7% το 2015 (εισοδήματα του 2014). Δηλαδή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κίνδυνος φτώχειας μειώθηκε περισσότερο από μία μονάδα.

- Η παιδική φτώχεια μειώθηκε κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες, στο 24,5% το 2017 από 26,6% το 2015.

- Η υλική στέρηση μειώθηκε κατά 1,1% για την ίδια περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μειώνεται για πρώτη φορά από το 2009.

- Ομοίως, μειώθηκε και η υλική στέρηση των παιδιών (0-17 ετών) κατά 1,9%.

- Το 2008, το κατώφλι φτώχειας (όριο της φτώχειας) ήταν 6.480 ευρώ ετήσιο εισόδημα για ένα άτομο και μέσα από σταδιακές ετήσιες μειώσεις έφτασε, το 2016, τα 4.500 ευρώ. Το 2017, αυξήθηκε για πρώτη φορά, με το ετήσιο εισόδημα να ανέρχεται στα 4.560 ευρώ.

- Επίσης, το 2008, το κατώφλι φτώχειας για οικογένεια με 2 ενήλικες και 2 παιδιά μικρότερα των 14 ετών ήταν 13.608 ευρώ και άγγιξε τα 9.450, το 2016. Το 2017, αυξήθηκε στα 9.576 ευρώ.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, δήλωσε: «Ο σχεδιασμός της κυβέρνησής μας για την καταπολέμηση της φτώχειας, της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, φέρνει απτά αποτελέσματα και τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα.

Εμβληματικά μέτρα του υπουργείου, όπως ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η κάρτα αλληλεγγύης, η επιδότηση ενοικίου, το δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, τα σχολικά γεύματα, η διαρκώς διευρυνόμενη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης παιδιών φτωχών οικογενειών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημιουργούν μαξιλάρι αλληλεγγύης σε όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη. Ταυτόχρονα, κάθε ευρώ που δίνεται για κοινωνική αλληλεγγύη έχει δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, καθώς οι σχετικές επενδύσεις σημαίνουν, εκτός των άλλων, νέες θέσεις εργασίας.

Είμαστε βέβαιοι ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του χρόνου θα είναι ακόμα θεαματικότερα, καθώς φέτος καταγράφουν ουσιαστικά τα αποτελέσματα του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση, χωρίς να υπολογίζονται βασικές πολιτικές παρεμβάσεις μας, όπως το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και τα οικογενειακά επιδόματα που θεσμοθετήσαμε το 2017. Στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι το παιδί και οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Η μείωση, ειδικά, της παιδικής φτώχειας, μας δίνει επιπλέον κουράγιο να συνεχίσουμε. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, αλλά θα τα καταφέρουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ