ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Στόλτενμπεργκ

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Στόλτενμπεργκ
twitter/ @PrimeministerGR

Για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που εξακολουθούν να κρατούνται στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης και τη συμφωνία σχετικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ, συζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο συναντήθηκε στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου είκοσι λεπτά και ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να αναλάβει πιο ενεργητικό ρόλο το ΝΑΤΟ στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Τουρκίας, με βάση το άρθρο 1 της Συμμαχίας, καθώς πρόκειται για δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και αφορά κράτηση χωρίς καμιά κατηγορία τους τελευταίους 3,5 μήνες.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ είπε στον κ. Τσίπρα ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε στον κ. Στόλτνεμπεργκ το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και ζήτησε από το ΝΑΤΟ να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσουν οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, στη βάση του άρθρου 1 της Συμμαχίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε είναι σαφές το πλαίσιο ότι πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται, προκειμένου να γίνει η πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην πΓΔΜ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, από την πλευρά του, δήλωσε τη συμφωνία του ΝΑΤΟ με αυτό το πλαίσιο. Μάλιστα, εξέφρασε τη συμφωνία του και στη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η κίνηση αυτή του Στόλτενμπεργκ σημαίνει απόλυτη διασφάλιση των ελληνικών θέσεων για το ζήτημα και πως υπάρχει μια συμφωνία χωρίς "παραθυράκια".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ