ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισχυρές πιέσεις Μέρκελ σε Ελλάδα και Ιταλία για το προσφυγικό

Ισχυρές πιέσεις Μέρκελ σε Ελλάδα και Ιταλία για το προσφυγικό

Σε αυξημένη κινητικότητα βρίσκεται η γερμανική κυβέρνηση, η οποία θέλει πάση θυσία να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου οι συμφωνίες με την Ελλάδα και την Ιταλία για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών.

Επί της ουσίας, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, υπό τις απίστευτες πιέσεις που δέχεται από τον κυβερνητικό της εταίρο στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ, αξιώνει τόσο από την ελληνική όσο και από την ιταλική κυβέρνηση να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

zeehofer

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU, Χορστ Ζέεχοφερ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», το CSU του Ζέεχοφερ απειλεί να επανέλθει στον αρχικό του σχεδιασμό, ο οποίος προβλέπει άμεσες και άτακτες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα, χωρίς καμία συνεννόηση, σε περίπτωση που έως τα τέλη Ιουλίου δεν έχουν «κλειδώσει» οι διμερείς συμφωνίες.

Ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών έχει ζητήσει από την από την Αυστρία να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα με την Ιταλία, σε περίπτωση που ακροδεξιός Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι απορρίψει τη συμφωνία. Βιέννη και Βερολίνο θέλουν από τους Ιταλούς να προχωρήσει η διμερής συμφωνία, στο πρότυπο της συμφωνίας με Ελλάδα και Ισπανία.

Ωστόσο, το τελικό «deal» με τον Σαλβίνι δεν έχει ακόμα κλείσει, ιδίως σε ό,τι αφορά τεχνικά ζητήματα και ειδικές παραμέτρους. Παράλληλα, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών δείχνει έτοιμος να κλείσει τα ιταλικά λιμάνια και στα στρατιωτικά πλοία, γεγονός που μοιάζει να δυναμιτίζει οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης.

«Για τις νέες διαδικασίες διέλευσης θα αποτελέσει πρότυπο η Ελλάδα»

Επιπλέον, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι Γερμανοί φαίνεται να προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη της Ελλάδας. Χαρακτηριστική ήταν, στο πλαίσιο αυτό, η δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μιλώντας σε ΜΜΕ της χώρας της δήλωσε σίγουρη ότι και οι άλλες χώρες της Ε.Ε. θα δείξουν προθυμία για την επαναπροώθηση των προσφύγων.

«Για τις νέες διαδικασίες διέλευσης θα αποτελέσει πρότυπο η Ελλάδα», δήλωσε η ίδια και πρόσθεσε: «Με τους Έλληνες θέλουμε να πετύχουμε μια συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα».

Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις επί του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού θα διαδραματίσει η κρίσιμη Σύνοδος των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών στις 12 και 13/07/2018 στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας (σ.σ. η Αυστρία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε.).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ