ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαζί ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές λένε τώρα οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Μαζί ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές λένε τώρα οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI

Αλαλούμ επικρατεί με την τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά αργά χθες το βράδυ στη Βουλή από 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην ομάδα των λεγόμενων προεδρικών, καθώς σήμερα την επανακατέθεσαν.

Η νέα τροπολογία αλλάζει το χρόνο διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, οι οποίοι προτείνουν να διεξαχθούν την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019. Ειδικότερα, στη νέα ρύθμιση «προτείνεται, κατ’ εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου, οι αμέσως επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να διεξαχθούν ταυτόχρονα με την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019…».

Η αρχική τροπολογία που κατέθεσαν οι ίδιοι βουλευτές πρότεινε τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 18 Μάιου ώστε να συμπέσει η τελική αναμέτρηση των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου.

Στην αντιπολίτευση θεωρούν δεδομένο πως η συγκεκριμένη πολιτική πρωτοβουλία που πυροδοτεί σενάρια τριπλών καλπών τον Μάιο του 2019, υπαγορεύθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου. Βουλευτές δε, εκτιμούν πως αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης, καθώς ο πολιτικός της χρόνος εξαντλείται.
Στην κυβέρνηση αν και αναφέρουν πως στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας, δεν αποκλείουν τις τριπλές κάλπες. «Τα ζητήματα αυτά θα τα αποφασίσει το Κοινοβούλιο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να παίξει με τις εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ