ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διευκρινίσεις από την Κομισιόν: Ο Χαν δεν αναφέρθηκε σε αλλαγή συνόρων Ελλάδας-Αλβανίας

Διευκρινίσεις από την Κομισιόν: Ο Χαν δεν αναφέρθηκε σε αλλαγή συνόρων Ελλάδας-Αλβανίας
ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA/ ANDY RAIN

Σε διευκρινίσεις προχώρησε από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν για τα περί αλλαγής των ελληναλβανικών συνόρων. 

Ο εν λόγω εκπρόσωπος της Κομισιόν, ερωτηθείς με για το θέμα, τόνισε ότι ο επίτροπος «σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε αλλαγή συνόρων Ελλάδας και Αλβανίας».

Όπως είπε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επίτροπος Διεύρυνσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας.

Νωρίτερα, περίεργη δήλωση του Γιοχάνες Χαν προκάλεσε αίσθηση, με τη Νέα Δημοκρατία να εξαπολύει «πυρά» εναντίον του πρωθυπουργού και του Πάνου Καμμένου. «Τους κ. Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση που, ως φαίνεται, κάνουν και με την Αλβανία».

Η Πειραιώς επιτέθηκε και στον επίτροπο Χαν, προτρέποντάς τον να «συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του».

Σε ομιλία του σε think tank, ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της Ε.Ε. αναφέρθηκε στη διευθέτηση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων και μίλησε και για την προετοιμαζόμενη συμφωνία Αθήνας - Τιράνων.

Μίλησε δε, για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια, με αφορμή και τη Συμφωνία των Πρεσπών και για «αναδιάρθρωση των συνόρων Ελλάδας- Αλβανίας».

«...Εάν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση συνόρων, κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ