ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν
Φωτογραφία Αρχείου ΕUROKINISSI

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται αυτή την ώρα η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την οποία ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Στη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να εξηγήσει στον Τούρκο Πρόεδρο τους λόγους για τους οποίους η Αθήνα θεωρεί μη αποδεκτό τον συμψηφισμό ανάμεσα στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς επισημαίνοντας ότι οι οκτώ, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα του 2016, έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου και η υπόθεση βρίσκεται στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ενώ οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται χωρίς καν να τους έχει απαγγελθεί, ακόμα, κατηγορία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε, το βράδυ της Τετάρτης, σαφές δείγμα των ελληνικών προθέσεων με την αναφορά του στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, επιχειρώντας να καταστήσει το ζήτημα, πρόβλημα της Συμμαχίας. «Αποτελεί πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, που έθεσε παράλληλα και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, η επιμονή της Τουρκίας να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεση του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς αποτελεί «μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία».

Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στον "πάγο" το τελευταίο διάστημα ενώ στην Αθήνα αναμένουν να δουν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί ο κ. Ερντογάν μετά την εκλογή του στην προεδρία της χώρας στο επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και στα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Εκτός από τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για το προσφυγικό και το Αιγαίο αλλά και για το Κυπριακό όπου αναμένεται να διαφανεί κατά πόσον θα υπάρξει νέα κινητοποίηση για επανέναρξη των συνομιλιών.

Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αναστασιάδη

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη αντικείμενο της οποίας ήταν ήταν οι θέσεις που θα μεταφερθούν προς τον Τούρκο Πρόεδρο από πλευράς του Έλληνα Πρωθυπουργού, σε σχέση με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή σε σχέση με το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ