ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τέλος» στο επίδομα θερινών τμημάτων στους βουλευτές έβαλε ο Βούτσης

«Τέλος» στο επίδομα θερινών τμημάτων στους βουλευτές έβαλε ο Βούτσης
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Τέλος στην πρόσθετη αποζημίωση των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στα θερινά τμήματα της Βουλής, που λειτουργούν φέτος ύστερα από αρκετά χρόνια, έβαλε ο Νίκος Βούτσης

Στο πλαίσιο συζήτησης αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια καταργήθηκε η αμοιβή που είχε θεσπιστεί το 1991 ως πρόσθετη αποζημίωση των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στα τρία θερινά τμήματα. Το ύψος της αμοιβής αυτής είχε μειωθεί αρκετά τα χρόνια της κρίσης, ωστόσο, δεν είχε τυπικά κοπεί. Πάντως το κονδύλι «Αποζημίωση βουλευτών για τη συμμετοχή τους στα τμήματα διακοπών της Βουλής και της Επιτροπές αυτής» στον φετινό προϋπολογισμό ανέρχεται σε 1.321.000 ευρώ.

Επίσης, άλλες αλλαγές που ψηφίστηκαν σήμερα αφορούν στη στελέχωση των γραφείων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, όπου προβλέπεται ότι στα δύο πρώτα κόμματα θα υπηρετούν 20 υπάλληλοι της Βουλής από 29 που ήταν μέχρι σήμερα. Δέκα (10) υπάλληλοι θα υπηρετούν στο τρίτο κόμμα από 16 που ίσχυε μέχρι τώρα και πέντε (5) στα υπόλοιπα κόμματα. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης περιοδικού (σε έντυπη ή και ηλεκτρονική μορφή) της Βουλής, για την προβολή του κοινοβουλευτικού έργου και των λοιπών δραστηριοτήτων του Κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στην ομιλία του διέψευσε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αύξηση των υπαλλήλων της Βουλής. «Αν κάτι συνέβη, είναι η πρόσληψη με συμβάσεις καθαριότητας απευθείας από τη Βουλή, εκείνων που απασχολούνταν τα προηγούμενα χρόνια μέσω συνεργείων εργολάβων», είπε και διευκρίνισε ότι αφορά περίπου 60 άτομα. Συμπλήρωσε ακόμη, ότι όπου εντοπίζονται κενά, θα καλύπτονται.

«Αυτή τη στιγμή λείπει προσωπικό. Γίνεται δουλειά από όλους μας, ώστε η Βουλή σε αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια που φάνταζε σαν «μαυσωλείο» και ταυτόχρονα χώρος λήψης αντικοινωνικών αποφάσεων, να έχει ζωντανή και δημιουργική επικοινωνία εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Μειώνεται με πολιτικό σκεπτικό αυτά τα χρόνια η απόσταση της Βουλής από την κοινωνία και αυτό είναι κάτι που λειτουργεί υπέρ της δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος, ειδικά τώρα κατά την πορεία εξόδου από την κρίση και ενόψει των επόμενων πολύ δύσκολων χρόνων για τη χώρα και την Ευρώπη», ανέφερε, ενώ ανέφερε πως «παγώνει» η μονιμοποίηση 68 ατόμων που υπηρετούν ως Ειδικοί Φρουροί.

«Δεσμεύομαι απολύτως ότι θα επιλυθεί στην προσεχή αναθεώρηση Κανονισμού, το Φθινόπωρο. Ενδεχομένως θα λένε για άλλους «κόκκινους» του Βούτση, κι εγώ δεν θα μπορώ να κυκλοφορώ στο δρόμο. Με πιάνει κόσμος που εύλογα θέλει και το παιδί του να βρει δουλειά. Πώς μπορώ να έχω τόση πίεση και να απολογούμαι», επεσήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ