ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Η Ρωσία δεν μπορεί να ασεβεί ως προς τα εθνικά συμφέροντα άλλου κράτους

Κοτζιάς: Η Ρωσία δεν μπορεί να ασεβεί ως προς τα εθνικά συμφέροντα άλλου κράτους
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σαφές μήνυμα στη Μόσχα στέλνει μέσω συνέντευξής του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι η Ρωσία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ασεβεί ως προς τα εθνικά συμφέροντα άλλου κράτους επειδή νιώθει ισχυρότερη απέναντί του.

Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε σε όλα τα «καυτά» θέματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η αντιπολίτευση Ελλάδας και Σκοπίων χρησιμοποιεί από κοινού «ρητορική μίσους» και υπογράμμισε πως δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την ιστορία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

«Καλλιεργούν το πολιτικό μίσος σε όλες του τις διαστάσεις: τόσο στο εσωτερικό όσο και για τις διακρατικές σχέσεις. Η Ν.Δ. απορρίπτει τη Συμφωνία με το επιχείρημα ότι τα παραδώσαμε όλα στα Σκόπια. Ο Ιβάνοφ και το κόμμα του δεν επικυρώνουν τη Συμφωνία διότι τάχα με αυτήν υποτάσσεται η χώρα του στην Ελλάδα. Αν τα συνδυάσει κανείς, μπορεί εύκολα να καταλήξει ότι πρόκειται και στις δύο χώρες για κόμματα που θρέφονται από αυτή τη ρητορική, από τη μη λύση των προβλημάτων, από την αδράνεια. Δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την ιστορία, από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή· ενώ δεν κατανοούν ως προς τη Συμφωνία ούτε μία παράγραφο από το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Ερωτηθείς για το εάν υπήρχε ρωσική δυσαρέσκεια για την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην πΓΔΜ και εάν αυτό υπήρξε η αιτία για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Κριτήριο στην πολιτική μας είναι τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Ρωσία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ασεβεί ως προς τα εθνικά συμφέροντα άλλου κράτους επειδή νιώθει ισχυρότερη απέναντί του. Μια τέτοια στάση δεν θα την αποδεχτούμε, και το έχουμε αποδείξει, ούτε από τη Δύση ούτε από την Ανατολή».

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε, επίσης, ότι τον ενδιαφέρουν περισσότερο οι εσωτερικές αντιδράσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη αυτά τα συμφέροντα.

«Οταν έθεσα ζήτημα απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, με κατηγόρησαν και με προέτρεπαν να δείξω κατανόηση στις απαιτήσεις της Τουρκίας να διατηρήσει κατοχικά στρατεύματα στη μεγαλόνησο. Όταν θέλησα να λύσω το πρόβλημα του ονοματολογικού και κατά συνέπεια να βάλω τέρμα στις βλέψεις τρίτων στην περιοχή -και πριν από όλα στους ισλαμιστές-, με κατηγόρησαν ψευδόμενοι ότι παρέδιδα την ελληνική Μακεδονία. Τώρα, με εγκαλούν να δείξω ανεκτικότητα σε κατασκοπευτικές δράσεις τρίτων στη χώρα» τόνισε ο κ. Κοτζιάς, και συμπλήρωσε: «Όλοι αυτοί που λένε τα πιο πάνω, παριστάνουν τους υπερπατριώτες, ενώ στην πραγματικότητα είναι προσκυνημένοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ