ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H πυρκαγιά «έκαψε» και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης

H πυρκαγιά «έκαψε» και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης
EUROKINISSI

Η καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική άλλαξε τα πάντα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Με πικρία αρκετά κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πως πάνω που η χώρα θα αποκτούσε έναν λόγο για να αισιοδοξεί, με την έξοδο από τα Μνημόνια, συνέβη αυτή η τραγωδία.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ξεκινά από ένα λευκό χαρτί ξανά και ανατρέπει αυτόν που είχε προηγηθεί. Έτσι λοιπόν, η έξοδος από τα Μνημόνια στις 21 Αυγούστου, ο ανασχηματισμός ο οποίος φαίνεται να αποτελεί ανάγκη και όχι κίνηση τακτικής και οι εξαγγελίες από τη ΔΕΘ θα προσαρμοστούν υπό το βάρος της πρόσφατης τραγωδίας.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή και φαίνεται πως κανείς από τους υπουργούς δεν θα κάνει διακοπές φέτος, ούτε καν ολιγοήμερες. Με τη λήξη του μορατόριουμ από την πλευρά της αντιπολίτευσης τις επόμενες ώρες, το βέβαιο είναι πως η πολιτική σύγκρουση θα είναι σφοδρή.

Όλα δείχνουν πως θα επισπευσθεί ο ανασχηματισμός για τον οποίο εικάζεται ότι θα ισχύσει η αρχή «ουδείς αμετακίνητος». Αυτό σημαίνει πως όντως κάποιοι υπουργοί μπορεί να μην μετακινηθούν, ωστόσο όλοι κρίνονται και ελέγχονται για την αποτελεσματικότητά τους. Κατά συνέπεια ο ανασχηματισμός θα είναι ριζικός και στόχο θα έχει την έμφαση στην καθημερινότητα η οποία μπορεί να φαίνεται πως αποτελεί μια απλή διαχείριση του κρατικού μηχανισμού, ωστόσο αποτελεί κρίσιμο στοίχημα και απαιτεί σύγχρονο και ριζοσπαστικό σχεδιασμό.

Ευθεία επίθεση του πρωθυπουργού κατά του ΣΚΑΪ

Σχετικά με τον προγραμματισμό για την έξοδο από τα Μνημόνια δεν ανατρέπεται κάτι, ωστόσο κάθε σκέψη για γιορτές και συμβολικές τελετές έχει εξανεμιστεί.

Αντίθετα, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ενταθούν οι προσπάθειες, με κάθε τρόπο, να μην ισχύσουν οι περικοπές των συντάξεων για λόγους ουσίας και σε συνεννόηση με τους δανειστές,

Επιπλέον, η ΔΕΘ αντί να αντικαταστήσει τη γιορτή εξόδου από τα Μνημόνια και να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα όπως στόχευε η κυβέρνηση, τώρα θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και στην ανακούφιση μέσω φοροελαφρύνσεων της μεσαίας τάξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ