ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αντίπαλο την πολιτική φθορά η κυβέρνηση

Με αντίπαλο την πολιτική φθορά η κυβέρνηση
EUROKINISSI

Την ώρα που τα αμείλικτα ερωτήματα παραμένουν για το ποιος ή ποιοι έχουν την ευθύνη για την μη εκκένωση της περιοχής στο Μάτι και αν το συντονιστικό υπό τον πρωθυπουργό κατά τη συνεδρίαση γνώριζε ή όχι για νεκρούς, η κυβέρνηση επιλέγει να μην αποδίδει ευθύνες.

Όπως προέκυψε χθες από την κατάθεση της κας Τσούπρα, περιφερειακής συμβούλου, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο υπεύθυνος της Πυροσβεστικής στο πεδίο την ενημέρωσε επισήμως στις 18.10 ότι η φωτιά κατευθύνεται προς τη Διώνη, δηλαδή στην αντίθεση κατεύθυνση από τη φορά που τελικά πήραν οι φλόγες. Επιπλέον η ίδια παραδέχθηκε πως δεν υπήρξε συντεταγμένη εκκένωση της περιοχής και οι κάτοικοι οδηγήθηκαν σε άτακτη φυγή.

Την ίδια ώρα, ο κ. Σκουρλέτης χθες δήλωσε ευθέως πως είναι προκλητικό να ισχυρίζεται κάποιος πως όλα έγιναν καλά με τόσους νεκρούς σε μια δήλωση που όσο κι αν είναι αυτονόητη, φαίνεται πως υπάρχει η δυσκολία αποδοχής της.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος προανήγγειλε την απόδοση «κάθε είδους ευθύνης» αφού πρώτα ολοκληρωθεί η συνολική αποτίμηση αυτής της τραγωδίας.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να πάρει το πολιτικό κόστος επάνω του απλώνοντας «δίκτυ προστασίας» στους υπουργούς του, με το επιχείρημα ότι δεν θέλει να οδηγηθεί σε βιαστικές και εν πολλοίς επικοινωνιακές «καρατομήσεις». Ωστόσο, η πολιτική φθορά που υφίσταται ο ίδιος σύντομα μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη καθώς η κυβέρνηση δείχνει αδυναμία διαχείρισης της τραγωδίας και φαίνεται εγκλωβισμένη σε μια άγονη αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Φυσικά, υπάρχει το σχέδιο αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας και η επιχείρηση κατεδάφισης αυθαιρέτων όμως πρόκειται για μια αντίδραση που ακολουθεί τα γεγονότα κι έρχεται μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης.

Όλα μοιάζουν να γίνονται με καθυστέρηση, ακόμη και η αποκάλυψη του Σωκράτη Φάμελλου ότι το οικόπεδο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι ήταν καταπατημένο, αν και συγκλονιστική, δείχνει ότι η εσωτερική πληροφόρηση στις δημόσιες υπηρεσίες κινείται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, γεννώντας ερωτήματα σχετικά με το αν υπάρχουν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις που θα αποκαλυφθούν δυστυχώς με τραγικό τρόπο. Επίσης με καθυστέρηση και κατόπιν εορτής η Πολιτική Προστασία ανέλαβε να παρουσιάσει με σχετικά βίντεο τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού από πυρκαγιές.

Όλα τα παραπάνω προφανώς προβληματίζουν το Μαξίμου ωστόσο το ζήτημα που προκύπτει είναι αν η βούληση να επιλυθούν είναι αρκετή για να δοθούν πειστικές απαντήσεις και κυρίως για να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για το μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ