ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεροβασίλη: Καμία πρόσληψη στο Δημόσιο χωρίς ΑΣΕΠ

Γεροβασίλη: Καμία πρόσληψη στο Δημόσιο χωρίς ΑΣΕΠ
EUROKINISSI

«Δεν είναι και τόσο αθώα η συζήτηση για τις προσλήψεις», δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα» για τα θέματα του χαρτοφυλακίου της.

Αναφερόμενη δε, στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου - οι οποίες, όπως αποσαφήνισε, αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ - σημείωσε: «Όλο αυτό το διάστημα (σ.σ. της μνημονιακής κυβερνητικής τριετίας) στηρίχθηκαν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Σήμερα, το βλέμμα είναι στραμμένο και στη μεσαία τάξη».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα των προσλήψεων, η κυρία Γεροβασίλη επισήμανε την ανάγκη να μην εργάζεται το Δημόσιο με συμβασιούχους και να μην γίνονται προσλήψεις με ανορθολογικά κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, τόνισε ότι δεν μπορεί ένα κράτος να αποδώσει ποιοτικές υπηρεσίες με συμβασιούχους. Και επισήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόσληψη χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ».

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, σχολίασε ότι στο παρελθόν «το Δημόσιο δεν διόριζε με βάση τις ανάγκες, αλλά με βάση ό,τι ήθελε ο κάθε βουλευτής ή υπουργός για να είναι αρεστός».

Όπως είπε, προτεραιότητα αποτελεί ο τομέας της Υγείας, τον οποίον η κυβέρνηση προσπάθησε να στηρίξει με προσλήψεις σε προσωπικό, και δεύτερη προτεραιότητα αποτελεί ο τομέας της Παιδείας, ο οποίος δεν μπορεί να λειτουργεί με αναπληρωτές.

Καλούμενη να σχολιάσει τις πηγές χρηματοδότησης προσλήψεων, εξήγησε ότι έχουν γίνει μεγάλες εξοικονομήσεις στο κόστος του δημόσιου τομέα με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, οι οποίες συνεχίζονται. Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά σοβαρά έργα εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε το ηλεκτρονικό σύστημα διακίνησης εγγράφων και το ηλεκτρονικό σύστημα διακίνησης ανθρώπινου δυναμικού. Συγχρόνως, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα αναβάθμισης σημαντικών συστημάτων, όπως το «Διαύγεια», προκειμένου να γίνουν πιο χρηστικά.

Δεύτερη πηγή χρηματοδότησης νέων σχεδιασμών στο Δημόσιο, η κυρία Γεροβασίλη ευελπιστεί να αποτελέσει το 1 δισ. ευρώ που έχει εξοικονομήσει το υπουργείο Οικονομικών από τα αυξημένα πρωτογενή πλεονάσματα των τελευταίων ετών. Για τις τελικές αποφάσεις σε αυτό το θέμα, παρέπεμψε στις επικείμενες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ