ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «πρόσωπα-κλειδιά» που καθορίζουν τον ανασχηματισμό

Τα «πρόσωπα-κλειδιά» που καθορίζουν τον ανασχηματισμό
EUROKINISSI

Κίνηση - μήνυμα στο στελεχιακό δυναμικό της Κουμουνδούρου θεωρείται η απόφαση του πρωθυπουργού να συγκαλέσει Πολιτικό Συμβούλιο για το απόγευμα της Παρασκευής πριν παρθούν οι τελικές αποφάσεις για τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι επιθυμεί να δώσει το στίγμα της επόμενης μέρας και να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις κόμματος – κυβέρνησης, ενόψει και του δύσκολου εκλογικού 2019. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του σώματος, ο πρωθυπουργός θα ακούσει τις απόψεις των κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, πριν πάρει τις τελικές του αποφάσεις για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό αλλά και την αναδιάταξη δυνάμεων εντός Κουμουνδούρου.

Αν και τα πάντα είναι ακόμα ρευστά και οι τελικές αποφάσεις θα καθοριστούν από σειρά παραγόντων, τις τελευταίες ώρες κερδίζει έδαφος η επιστροφή του Πάνου Σκουρλέτη στον κομματικό μηχανισμό. Ο νυν υπουργός Εσωτερικών θεωρείται ο μοναδικός που μπορεί να επιτελέσει το δύσκολο έργο της αναδιοργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ καθώς γνωρίζει τα εσωτερικά του κόμματος και διατηρεί καλές σχέσεις με τις τάσεις, κάτι που θα αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμο στο δύσκολο εξάμηνο που έρχεται. Ο κ. Σκουρλέτης, πάντως, έχει ζητήσει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό προκειμένου να κάνει αποδεκτή την πρότασή του. Αυτές αφορούν κυρίως τις σχέσεις κόμματος – κυβέρνησης αλλά και το διάστημα μετά τις εκλογές. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία, άλλωστε, η πρόσφατη αναφορά του: «Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση κόμματος - κυβέρνησης. Το κόμμα δεν είναι κυβερνητικό παραμάγαζο, θα υπάρχει και μετά την κυβέρνηση», σημείωσε τη Δευτέρα, μιλώντας στο ραδιόφωνο news247. Παράλληλα, το γεγονός ότι η τάση των «53+» τοποθετείται ιδιαιτέρως θετικά στην προοπτική της ανάληψης της θέσης του Γραμματέα από τον νυν υπουργό Εσωτερικών, φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του.

Πώς διαμορφώνονται οι "καραμπόλες"

Αναλόγως των τελικών αποφάσεων του Πάνου Σκουρλέτη θα διαμορφωθούν και οι «καραμπόλες» που θα καθορίσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα. Σε περίπτωση επιστροφής του στην Κουμουνδούρου, «χηρεύει» η θέση στο υπουργείο Εσωτερικών, η οποία θεωρείται κομβικής σημασίας για το επόμενο διάστημα. Ο επικεφαλής του Εσωτερικών θα κληθεί να διαχειριστεί τις τριπλές (πιθανώς και τετραπλές) εκλογικές αναμετρήσεις του 2019. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θεωρεί ιδιαιτέρως σημαντικές τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως προς τα ανοίγματα στον χώρο της Κεντροαριστεράς καθώς πιστεύει ότι αυτό θα βοηθήσει και στη συγκρότηση ευρύτερων συμμαχιών στις εθνικές εκλογές. Ως εκ τούτου ο νέος υπουργός Εσωτερικών πιθανώς να κληθεί να ικανοποιήσει το αίτημα αρκετών αυτοδιοικητικών παραγόντων για «νόθευση» της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές, γεγονός με το οποίο διαφωνούσε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ένα άλλο πρόσωπο που θεωρείται κλειδί για τον ανασχηματισμό είναι ο Νίκος Παππάς. Ο νυν υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής θα μετακινηθεί, με πιθανότερο προορισμό το υπουργείο Εσωτερικών. Ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται είναι να αναλάβει το Επικρατείας και τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, σε περίπτωση μετακίνησης του Δημήτρη Τζανακόπουλου σε άλλο υπουργείο, κάτι αρκετά πιθανό. Σημειώνεται ότι πιθανή μετακίνηση του κ. Τζανακόπουλου σε υπουργείο θα σηματοδοτεί αναβάθμιση και θα συνδέεται άμεσα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα με τα μέτωπα που θα επιλέξει να ανοίξει.

Γρίφος παραμένει η θέση του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, με τον πρωθυπουργό να μην έχει καταλήξει ακόμη στο αν αυτή θα πληρωθεί από κομματικό στέλεχος. Σε μια τέτοια περίπτωση πιθανότερος θεωρείται ο Δημήτρης Βίτσας. Ο Παύλος Πολάκης αναμένεται να μετακινηθεί στο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ αρκετές θα είναι και οι αναβαθμίσεις νυν υφυπουργών ή γραμματέων υπουργείων. Παράλληλα, όπως έχει επανειλημμένως γραφτεί, στο νέο υπουργικό σχήμα θα έχει αρκετά μικρότερο μέσο όρο ηλικίας ενώ δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές ως προς τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ σε αυτό. Επιπλέον, όπως έχει ήδη γράψει το CNN Greece, ο ανασχηματισμός θα συνοδευτεί και με σπάσιμο των υπουργείων. Σε ορισμένα, από αυτά, μάλιστα, θα τοποθετηθούν νέα σε ηλικία στελέχη.

Τέλος, δεδομένη είναι και η πρόθεση του Πρωθυπουργού το νέο κυβερνητικό σχήμα να σηματοδοτήσει τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ τόσο προς την Κεντροαριστερά όσο και προς την Κεντροδεξιά. Πάντως, παρά το γεγονός ότι έχουν ακουστεί και γραφτεί αρκετά ονόματα, τελικές αποφάσεις δεν έχουν, ακόμη, ληφθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ