ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Στην προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση θα κινηθεί χωρίς όρους και χωρίς όρια

Βενιζέλος: Στην προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση θα κινηθεί χωρίς όρους και χωρίς όρια
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Νέο ξεκίνημα μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον διαμορφωθούν νέες πολιτικές συνθήκες, τέτοιες που θα επιτρέψουν στην κοινωνία να υιοθετήσει το πρόταγμα μιας κανονικής ευρωπαϊκής, ανταγωνιστικής χώρας, που αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, βγαίνει από τη μιζέρια της στασιμοχρεοκοπίας και δίνει ξανά ευκαιρίες στους ανθρώπους της και ιδίως στους νέους» ισχυρίζεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρει ότι «κ. Τσίπρας πήγε στην Ιθάκη, αλλά η Πηνελόπη δεν ήταν εκεί", σημειώνοντας ότι "ο κ. Τσίπρας πήγε στην Ιθάκη πολύ αργά, γιατί θα μπορούσαμε τον Φεβρουάριο του 2015 να έχουμε βγει από το δεύτερο Μνημόνιο».

Επέρριψε δε, ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για πρόκληση «τεράστιας βλάβης στη χώρα» λόγω των χειρισμών της.

Προσθέτει, ότι «από την άλλη μεριά, (ο κ. Τσίπρας) πήγε στην Ιθάκη πολύ νωρίς, χωρίς να υπάρχει καμία πραγματική μεταβολή και με τη χώρα στην γκρίζα περιοχή του τέταρτου Μνημονίου».

Επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έχει βρεθεί εκτός δανειακού πλαισίου, αλλά και εκτός αγορών, με μόνο το cash buffer, σε μια πολύ κακή συγκυρία με επίκεντρο αφενός την Ιταλία και αφετέρου την Τουρκία. Η πολιτική αντίληψη που εξέφρασε ο κ. Τσίπρας στην Ιθάκη είναι η συνταγή της στασιμοχρεοκοπίας και της καθήλωσης στο καθαρτήριο του "μέσα-έξω" από την κρίση. Όλα συνεπώς εξαρτώνται από τις πολιτικές επιλογές της κοινωνίας»

Επικρίνει την κυβέρνηση ότι «γλείφουν εκεί που έφτυναν, δηλαδή στο PSI/OSI του 2012, αλλά δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τις δεσμεύσεις και τα κεκτημένα του 2012», και σημειώνει ότι επειδή το 2012 «μειώθηκε κατά 60% το ποσό των τόκων που καταβάλλεται ετησίως για την εξυπηρέτηση του χρέους», επιτρέπεται τώρα «ο σχηματισμός πρωτογενών πλεονασμάτων».

«Η μακροχρόνια όμως δέσμευση σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα πριν καν αποφασισθούν οι μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις που επηρεάζουν το μέγεθος του χρέους, με παράλληλη αποδοχή της πρόβλεψης για πολύ μικρό μέσο ποσοστό πραγματικής μεγέθυνσης της τάξης του 1% του ΑΕΠ, συνιστά εγκλωβισμό της χώρας» αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις να μην οδηγηθεί η Ελλάδα σε νέο αίτημα bailout, αλλά διατηρείται ανοιχτή η εκκρεμότητα της βιωσιμότητας του χρέους που «οδηγεί στο αίτημα για νέα δέσμη μέτρων σχετικών με το χρέος και αυτά παραπέμπονται από τους εταίρους στο 2032».

Προσθέτει ότι η «μυθολογική αντιστοιχία» αυτής της κατάστασης «δεν είναι η επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη, αλλά η λερναία ύδρα στον βαλτότοπο της Λέρνης στην Αργολίδα».

Κληθείς να σχολιάσει την θετική στάση των ευρωπαίων εταίρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «ως τον πιο εύκολο και βολικό συνομιλητή της τρόικας, των ευρωπαϊκών θεσμών και των κυβερνήσεων των μεγάλων κρατών-μελών από τον Ιούλιο του 2015», και προσθέτει ότι στις Βρυξέλλες, λόγω της στάσης της κυβέρνησης, «δεν γίνεται αντιληπτή η διπλή γλώσσα της», ενώ «αρκεί να διαβάσουν την δήλωση της Ιθάκης για να δουν τις πραγματικές πεποιθήσεις του κ. Τσίπρα».

Αναφέρει επιπλέον ότι «το αφήγημα του success story» δεν το υιοθετεί «κανένας σοβαρός αναλυτής ούτε και η αγορά».

Ο κ. Βενιζέλος, με αφορμή το διάγγελμα του πρωθυπουργού από την Ιθάκη κάνει λόγο για «απροκάλυπτη μισαλλοδοξία του εθνικολαϊκισμού», προσθέτοντας ότι η δική του αντίληψη για το τι είναι προοδευτικό «δεν έχει καμία σχέση με τις αντιλήψεις και τις πρακτικές της οντότητας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» και τονίζοντας ότι «το πρώτο ζητούμενο είναι η αλλαγή πολιτικών συσχετισμών και η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος, εκτιμά ότι στην προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση «θα κινηθεί χωρίς όρους και χωρίς όρια με βασικό εργαλείο κάποιους διαύλους επιρροής στη Δικαιοσύνη και τα γνωστά απολύτως ελεγχόμενα από αυτήν μέσα ενημέρωσης», τονίζει την αναγκαιότητα «δημοκρατικής επαγρύπνησης» και εκφράζει την βεβαιότητα ότι «η δημοκρατική παράταξη θα δώσει τον τόνο της υπεύθυνης και μαχητικής αντιμετώπισης των προκλήσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ