ΔΕΘ 2018: Αμερικανική στήριξη στην ελληνική οικονομία εν αναμονή των εξαγγελιών Τσίπρα
Πηγή: EUROKINISSI

Όλα τα σημαντικά θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, το απόγευμα της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την οικονομία της, ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Ελλάδα αφήνει πίσω την κρίση και πορεύεται σε ένα περιβάλλον με περισσότερη ανάπτυξη και ασφάλεια για την περιοχή.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επισημάνθηκαν ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια, αλλά και ως εμπορικού, διαμετακομιστικού και ενεργειακού κόμβου στην περιοχή και οι δυνατότητες συνεργασίας με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, σε διάφορους τομείς, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τομείς του τουρισμού, του Real Estate, των υποδομών και της ενέργειας, το Νεώριο της Σύρου, η πλωτή δεξαμενή για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, τα λιμάνια και το Ελληνικό.

Ο πρωθυπουργός έθεσε στον Αμερικανό υπουργό και το ζήτημα των επιπτώσεων σε ελληνικές εταιρείες που προκύπτουν από την επιβολή δασμών στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα αυτό.

Το αυριανό πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το πρωί του Σαββάτου την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα συναντηθεί τόσο με τη Διοίκηση της ΔΕΘ, όσο και με το σωματείο των εργαζομένων πριν ξεναγηθεί στα περίπτερα της Έκθεσης.

Στις 10:30 το πρωί θα παραστεί στα εγκαίνια του Περιπτέρου των ΗΠΑ, η οποία είναι τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ, ενώ το βράδυ, στις 7, θα μιλήσει στην τελετή εγκαινίων στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, όπου οι πολίτες θα διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών.

Η αυλαία των κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη άνοιξε το απόγευμα της Παρασκευής με συγκέντρωση των ενστόλων στον Λευκό Πύργο.

Ακολούθησε πορεία των συγκεντρωθέντων - πολλοί εξ των οποίων έφτασαν στη Θεσσαλονίκη από διάφορες περιοχές της Ελλάδας – με προορισμό το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όπου ολοκληρώθηκε η την κινητοποίησή τους.

«Φρούριο» η Θεσσαλονίκη

Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., ενόψει της ΔΕΘ, τα οποία φέτος έχουν ένα επιπλέον  χαρακτηριστικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια: τον έλεγχο του ακροδεξιού χώρου, με στόχο την πρόληψη οποιασδήποτε ενέργειας, κυρίως εξτρεμιστικού χαρακτήρα, αλλά και τυχόν κινήσεων που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν το κλίμα της έκθεσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές και σε προληπτικό επίπεδο, έχει καταρτιστεί από την αστυνομία σχέδιο που περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ελέγχων και διακριτική επιτήρηση σε άτομα, ομάδες και στέκια του ακροδεξιού χώρου, ενώ υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για την πρόληψη τυχόν επεισοδίων ή συγκρούσεων με άλλες ομάδες.

Για την υλοποίηση του σχεδίου έχουν δραστηριοποιηθεί ειδικές ομάδες της κρατικής ασφάλειας, στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες έχουν ενισχυθεί με κλιμάκια από την Αθήνα και ασχολούνται αποκλειστικά με τη συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών. Σε επιφυλακή, για τον ίδιο λόγο, βρίσκεται και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία Βορείου Ελλάδος.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό των γενικών μέτρων, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο αριθμός των αστυνομικών που θα χρησιμοποιηθούν εφέτος, από όλες τις διευθύνσεις (τάξης, ασφάλειας, τροχαίας), είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή στα χαμηλότερα των τελευταίων χρόνων. Ωστόσο, τα επιτελεία έχουν καταρτίσει ειδικά σχέδια για την φρούρηση της έκθεσης, χώρων και κτιρίων και τη διασφάλιση της τάξης κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Για τον σχεδιασμό των μέτρων βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.,αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος.

Διαβάστε επίσης