ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2018-Τσίπρας: Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ θεμέλιο μιας νέας προοπτικής

ΔΕΘ 2018-Τσίπρας: Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ θεμέλιο μιας νέας προοπτικής
EUROKINISSI/MotionTeam

Στον ξεχωριστό ρόλο που μπορούν να παίξουν η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή, με τη ΔΕΘ να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην 83η ΔΕΘ, όπου εγκαινίασε το περίπτερο των ΗΠΑ, που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα.

Τα επίσημα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, θα πραγματοποιηθούν απόψε, στις 19:00, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης», με ομιλία του πρωθυπουργού, ενώ την ίδια ώρα είναι προγραμματισμένο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, όπου οι πολίτες θα διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών.

Σε δηλώσεις του από την Έκθεση ο πρωθυπουργός είπε ότι το όραμά του για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία είναι να αποτελέσει την καρδιά της βιομηχανικής και οικονομικής ανασυγκρότησης και η Θεσσαλονίκη να γίνει η καρδιά της βαλκανικής συνανάπτυξης.

Ακόμη, σημείωσε πως η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών θα δώσει την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να αναπτυχθεί σε μια διαφορετική κατεύθυνση και να γίνει η πραγματική οικονομική και εμπορική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί -όπως είπε- η ΔΕΘ ανοίγει εκ νέου τα φτερά της, και ευχαρίστησε τη διοίκηση για τις προσπάθειες που καταβάλει. Εξέφρασε τη συμφωνία του με το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ που παρουσίασε ο πρόεδρός της Τάσος Τζήκας, το οποίο έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2026, όταν θα συμπληρωθούν τα εκατό χρόνια της ΔΕΘ.

Ιστορική η φετινή ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη φετινή ΔΕΘ ιστορική, καθώς, όπως είπε μετά από οκτώ χρόνια, για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το δικό του όραμα από το βήμα της. Εγκαινιάζοντας μάλιστα το περίπτερο των ΗΠΑ σημείωσε ότι «αφήνουμε πίσω μας την ύφεση και τη λιτότητα και μπορούμε πλέον να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».

Οι ΗΠΑ θέλουμε να είναι και θα είναι αρωγός της προσπάθειας μας να δώσουμε μια νέα πνοή στην ελληνική οικονομία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι «η Ελλάδα παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή». Ακόμη, υπογράμμισε ότι «ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ως χώρα που μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, ανοίγει τις πύλες της στη νέα εποχή».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ θα αποτελέσει το καλύτερο θεμέλιο μιας νέας προοπτικής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Σημείωσε μάλιστα πως είχε συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ για την μεγάλη σημασία της φετινής ΔΕΘ. «Στο ταξίδι μου στην Ουάσιγκτον είχα συζητήσει με τον Πρόεδρο Τραμπ για την πολύ μεγάλη σημασία η πρώτη ΔΕΘ μετά την έξοδο της Ελλάδας από την 8ετή περιπέτεια των προγραμμάτων προσαρμογής που σηματοδοτεί και την επάνοδο της χώρας και της οικονομίας στην ανάκαμψη, να φιλοξενήσει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη πως η 83η ΔΕΘ, με την παρουσία των ΗΠΑ ως Τιμώμενης Χώρας, σηματοδοτεί τις μεγάλες δυνατότητες της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας να αποτελέσουν την «καρδιά» της βαλκανικής συνανάπτυξης και να παίξουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος επεσήμανε πως η 83η ΔΕΘ αποτελεί ευκαιρία για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και προσφέρει δυνατότητες για συμφωνίες αμοιβαίου οφέλους.

Νωρίτερα, στη συνάντησή του με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, τάχθηκε υπέρ της ανάπλασης του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το σχέδιο της οποίας του παρουσίασε η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, σημειώνοντας πως το έργο αυτό θα δώσει νέα προοπτική τόσο στη ΔΕΘ όσο και στην πόλη. Μάλιστα, τόνισε πως ο εν λόγω στόχος θα είναι κεντρικός για το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, χαρακτήρισε την 83η ΔΕΘ την καλύτερη της 20ετίας, παρουσιάζοντας την ανοδική πορεία των μεγεθών των τελευταίων ετών, ενώ επισήμανε την ανάγκη ανάπλασης του Εκθεσιακού Κέντρου, ώστε η ΔΕΘ να αναβαθμισθεί ακόμα περισσότερο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη συμμετοχή των ΗΠΑ στην φετινή διοργάνωση ως Τιμώμενης Χώρας, αλλά και στην παρουσία των 130 ελληνικών startups στο θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, αναφέρθηκε στα μεγέθη της 83ης ΔΕΘ, ήτοι στους περισσότερους από 1.500 εκθέτες, στην πλήρη εκθεσιακή κάλυψη, αλλά και στις σημαντικές διεθνείς συμμετοχές, ενώ παρουσίασε και την smoke free πρωτοβουλία της διοργάνωσης.

Σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο υπογράμμισε τη σημαντική αναβάθμιση της φετινής Έκθεσης και τόνισε την αναγκαιότητα ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου.

Η ξενάγηση στα περίπτερα

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός περιηγήθηκε σε περίπτερα της 83ης ΔΕΘ. Μεταξύ των σταθμών του ήταν το περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αυτά των ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, υπουργείου Εργασίας, υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, ΑΠΘ, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΕΛΤΑ, υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ΚΑΘ ΑΕ, ΔΕΗ κα.

Τέλος ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το περίπτερο 12, όπου φιλοξενείται το θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα» με 130 ελληνικές startups, και συνομίλησε με νέους επιχειρηματίες.

Τα επίσημα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ θα πραγματοποιηθούν απόψε, στις 19:00, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ