ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H μεταμνημονιακή Ελλάδα και το μέλλον της Ευρώπης στην παρέμβαση Τσίπρα

H μεταμνημονιακή Ελλάδα και το μέλλον της Ευρώπης στην παρέμβαση Τσίπρα
Γ.Τ Πρωθυπoυργού

Μια ημέρα πριν την ετήσια ομιλία του προέδρου της Κομισιόν για την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (State of the Union) που θα είναι και η τελευταία για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει παρέμβαση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας σχεδόν έναν μήνα μετά την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης αλλά και στον οδικό χάρτη που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα ώστε οι πληγές της οκταετούς λιτότητας να επουλωθούν.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει εκτενή αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών υπερασπιζόμενος τη λύση στην οποία κατέληξε από κοινού με τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος θα μιλήσει στο ευρωκοινοβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί επίσης στην στροφή της Ευρώπης στον συντηρητισμό αλλά την ακροδεξιά και στην ανάγκη συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση ξενοφοβικών αντανακλαστικών και περιχαράκωσης κάποιων χωρών μακριά από τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί στο ευρωκοινοβούλιο ψηφοφορία για την ενεργοποίηση του Άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας, για παραβίαση των αρχών της ΕΕ. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να απολέσει την δυνατότητα ψηφοφορίας και ο Βίκτορ Ορμπάν θα βρεθεί απολογούμενος στην Ολομέλεια, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα ενεργοποιηθεί το Άρθρο 7 καθώς απαιτείται πλειοψηφία 2/3 της Ολομέλειας.

Εξάλλου, ο Γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βέμπερ, έχει στηρίξει τον Ορμπάν σε αρκετές περιπτώσεις ενώ αν ο ίδιος εκλεγεί ως επικεφαλής της Κομισιόν στις προσεχείς ευρωεκλογές, η συνολική στροφή της Ευρώπης πολύ δεξιότερα σχεδόν προεξοφλείται.

Σύγκρουση δύο κόσμων

Στις προσεχείς ευρωεκλογές το επίδικο θα είναι μεταξύ της πολιτικής που αποδέχεται τους μετανάστες και της πολιτικής που υψώνει τείχη.

Και οι δύο πλευρές επιδιώκουν τον επανακαθορισμό της ΕΕ και οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ μιας ανοιχτής ή κλειστής κοινωνίας αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ