ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αντιπαράθεση Τσίπρα - Πονς «έκλεψε την παράσταση» στο Ευρωκοινοβούλιο

Η αντιπαράθεση Τσίπρα - Πονς «έκλεψε την παράσταση» στο Ευρωκοινοβούλιο
VINCENT KESSLER/Reuters

Ο διάλογος μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ισπανού, Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς, ο οποίος τοποθετήθηκε εκ μέρους του Λαϊκού Κόμματος, «έκλεψε την παράσταση» κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Η Ευρώπη είναι αξίες και αρχές, είναι αλληλεγγύη και όχι να πετροβολούμε ο ένας τον άλλον. Στην αρχή της θητείας σας χάσαμε πολύτιμο χρόνο, χάθηκαν 100 δισ. λόγω του Βαρουφάκη. Σας βλέπω αλλαγμένο, κάνετε θετικά βήματα αλλά χρειάζονται και άλλα βήματα», είπε, μεταξύ άλλων, στον Έλληνα πρωθυπουργό ο Ισπανός πολιτικός. Παράλληλα, ο κ. Πονς εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο λαϊκισμός μπορεί να επιστρέψει στις επόμενες εκλογές. «Μας ανησυχεί ότι στις επόμενες εκλογές η χώρα μπορεί να επιστρέψει στο λαϊκισμό. Είναι στο χέρι σας, το 2015 κάνατε λάθος. Ο λαϊκισμός δεν είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός», κατέληξε.

tsipras eu

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, «άρπαξε» την ευκαιρία και απάντησε στον κ. Πονς κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του.

«Ήταν στόχος μου να προκαλέσω ένας έντονο και μεστό διάλογο και χαίρομαι που το κατάφερα. Η Ελλάδα αποτέλεσε ένα πείραμα για την Ευρώπη. Δεν είναι κακό ότι άλλαξα κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι υπερασπιζόμενοι καταστάσεις που πλέον δεν είναι δυνατό να τις υπερασπίζονται. Σήμερα πέρα από την αποφράδα ημέρα στις ΗΠΑ σήμερα είναι και η επέτειος θανάτου του Αλιέντε. Ελπίζω να μην κάνατε σκόπιμα αναπαραγωγή των δύο άκρων στην ομιλία σας. Σας λέω πως εάν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό σας ενημερώνω πως αρχηγοί στην δεξιά της Ελλάδος γίνονται τα τέκνα επιτυχημένων ή μη παλαιότερων πρωθυπουργών. Μιλήσατε για λαϊκισμό λυπάμαι αλλά στην δική σας παράταξη και πάλι πρέπει να στραφείτε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος λαϊκισμός από την στάση που κρατά η ΝΔ σε σχέση με την αναγκαία για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια στην επίλυση του ζητήματος των Σκοπίων είναι μία στάση ορισμός του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού.

Αναφορικά με το πόσο κόστισε η διαπραγμάτευση του 2015, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε: «Μιλήσατε για 100 δισ. κόστος που είναι το κόστος της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας το δύσκολο εξάμηνο το εξάμηνο που έγιναν λάθη και από τις 2 πλευρές. Αν όντως υπήρχε επιβάρυνση τόσων δισ. θα είχε αντιστοίχως αυξηθεί και το δημόσιο χρέος. Πρόκειται για στοχευμένες ανακρίβειες. Δήθεν η Ελλάδα την τριετία σπατάλησε την τριετία 40 δισ., στα δικά μας χρόνια η ανακεφαλαιοποίηση χρησιμοποίηση μόλις 6 από τα 24 δισ που προορίζονταν για αυτό τον σκοπό. Τουλάχιστον όταν αντιδικούμε να το κάνουμε επί των πραγματικών στοιχείων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ