ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούτσης: Αναγκαία η διαμόρφωση προοδευτικού πόλου σε Ευρώπη και Ελλάδα

Βούτσης: Αναγκαία η διαμόρφωση προοδευτικού πόλου σε Ευρώπη και Ελλάδα
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

«Αναγκαία» κρίνει πως είναι «η διαμόρφωση προοδευτικού πόλου στην Ευρώπη και τη χώρα μας»,  ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με άρθρο του, εξ αφορμής της επίσκεψης του επικεφαλής των ευρωσοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν, τα επόμενα 24ωρα στην Αθήνα.

Στο ολοσέλιδο άρθρο του στην εφημερίδα «Νέα», ο κ. Βούτσης επικρίνει τη ΝΔ, σημειώνοντας: «με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνωστίζεται με ακραίες δεξιές δυνάμεις στην ατζέντα με επίκεντρο την άρνηση λύσης για το μακεδονικό ζήτημα και ως προτεραιότητες τη 'γενικευμένη ανομία' στη χώρα, και την παραπέρα συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και του Δημοσίου στη νέα μεταμνημονιακή εποχή που ήδη διανύουμε.

Επιπροσθέτως στη χώρα μας, η κορυφή της ηγεσίας του βασικού πολιτικού μορφώματος του Κέντρου, που θεωρητικά αναζητεί μια νέα ταυτότητα και ένα σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας, στο εύρος των παραδοσιακών προσδιορισμών της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, κινείται σε μια ριζικά διαφορετική, σε αντίθετη δηλαδή κατεύθυνση από ό,τι φαίνεται να κινούνται τα πράγματα στους όμορους χώρους του στην Ευρώπη. Στο όνομα μιας απολύτως πλαστής 'διακριτής πορείας ίσων αποστάσεων' με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ, η κορυφή της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ κινείται συστηματικά και διαχρονικά απολύτως δορυφορικά με την τακτική και την πολιτική της ηγεσίας της ΝΔ και εκπέμπει έναν πολεμικό διχαστικό λόγο, με επίκεντρο την απολύτως δεξιά ιδέα της ανάγκης, ως προτεραιότητα μάλιστα, για στρατηγική συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».

Παρά ταύτα, «προκύπτει μια ανασύνθεση του γενικότερου τοπίου της Κεντροαριστεράς, με τη δημιουργία δυνάμεων και συσπειρώσεων αυτού του χώρου που επιμένουν στην προφανέστατη διάκριση Δεξιάς-Αριστεράς, νεοφιλελευθερισμού-προοδευτικού εναλλακτικού προγράμματος, και βεβαίως κοινωνικού κράτους και ανοικτής κοινωνίας σε αντίστιξη με τον φονταμενταλισμό των αγορών και την εθνικιστική αναδίπλωση τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας».

Συμπερασματικώς, «καθώς η ατζέντα πλέον θα είναι απολύτως διευρυμένη επί των ουσιωδών ζητημάτων που διαφοροποιούν απολύτως προγραμματικά τις αριστερές-προοδευτικές δυνάμεις από τη Δεξιά, τόσο για την ταυτότητα και την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ όσο και για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, όπως βεβαίως και για την αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση. Για όλα αυτά που συγκροτούν το όραμα για το μέλλον της χώρας μετά την οκταετή τρομακτική περιπέτεια της χρεοκοπίας στην οποία, να μην ξεχνάμε, οδήγησαν οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα εμφανίζονται ως επίδοξοι σωτήρες»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ