ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη: Στο επίκεντρο η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό

Συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη: Στο επίκεντρο η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Στη σημασία επανεκκίνησης των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες που διαμορφώθηκε κατά τον τερματισμό των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, μη παραγνωρίζοντας παράλληλα και τα υπόλοιπα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Επιπλέον, «συνομίλησαν για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη περίοδο, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Προδρόμου: Κοινή διαπίστωση η ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών

Σε δήλωσή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε ότι η συνάντηση ήταν εφ΄όλης της ύλης και ιδιαιτέρως παραγωγική, καθώς έγινε επισκόπηση και αλληλοενημέρωση των δυο πλευρών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις ενώ συμφωνήθηκαν οι κινήσεις Αθήνας και Λευκωσίας ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Κοινή επιθυμία και θέση είναι ότι πρέπει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο τη συνολική λύση του Κυπριακού. Διαπραγματεύσεις στη βάση τω ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ και στο πλαισίου Γκουτέρες, όπως αυτό διαμορφώθηκε στο τέλος του Κραν Μοντανά. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επιλυθούν και όλα τα ανοικτά ζητήματα», δήλωσε ο κ. Προδρόμου.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι κοινή κατεύθυνση των δυο χωρών είναι ότι τυχόν διαπραγμάτευση με τις δεδηλωμένες θέσεις και ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί που έμειναν. «Κοινή διαπίστωση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας είναι ότι χρειάζεται προετοιμασία για μια νέα Διάσκεψη προκειμένου να αποδώσουν οι προσπάθειες επίλυσης», συμπλήρωσε ο κ. Προδρόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ