ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για πόρισμα Παρασκευόπουλου: Iδεοληπτικοί και αδιόρθωτοι

Μητσοτάκης για πόρισμα Παρασκευόπουλου: Iδεοληπτικοί και αδιόρθωτοι
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έντονη ήταν την Πέμπτη η αντίδραση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ως προς το περιεχόμενο του πορίσματος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, αναφορικά με την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια.

Με ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, o κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Γυρίζοντας από τη σύνοδο του ΕΛΚ διάβασα το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ. Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί αλλά και αδιόρθωτοι. Τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες και θα αποδοθούν ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους».

Το πόρισμα Παρασκευόπουλου έχει ανάψει «φωτιές» στην πολιτική διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, με τη ΝΔ να υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία πως το πόρισμα «χαϊδεύει» τους καταληψίες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, συντελώντας στην περαιτέρω όξυνση των κρουσμάτων ανομίας και παραβατικότητας.

Δείτε το tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Τι προτείνει επιγραμματικά το πόρισμα Παρασκευόπουλου

Σε διεκδικητικού χαρακτήρα πρόσκαιρες καταλήψεις χώρων από φοιτητές με φθορές ή μη:

– Δημιουργία Μόνιμης Επιτροπής διαπραγμάτευσης και Επικοινωνίας σε κάθε ΑΕΙ, η οποία θα είναι αρμόδια για να συζητά με τους φοιτητές που προβαίνουν σε διεκδικητικού χαρακτήρα καταλήψεις χώρων

Σε καταλήψεις χώρων των ΑΕΙ εντός ακαδημαϊκής λειτουργίας από μικτές ομάδες νέων κυρίως (φοιτητών και μη) που χρησιμοποιούν τους χώρους ως στέκια – σημεία συνεύρεσης:

– Παραχώρηση χώρων σε κοινωνικούς χώρους, όπου συμμετέχουν κατά πλειοψηφία φοιτητές τους ΑΕΙ και λειτουργία τους αυστηρά μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να συγκροτηθεί.

– Εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας, εφόσον δεν είναι δυνατόν το προηγούμενο.

Σε υποθέσεις χωρίς άδεια και «αυθόρμητης» χρήσης χώρων των ΑΕΙ για λόγους αναψυχής και διασκέδασης κατά τις νυκτερινές ιδίως ώρες:

– Δημιουργία χώρων και αιθουσών αναψυχής μέσα στο πανεπιστήμιο, οι οποίοι θα είναι και φυλασσόμενοι και ελεγχόμενοι εξωτερικά και θα λειτουργούν με ευθύνη εκπροσώπων φοιτητών (αίθουσα για πρόβες μουσικών συγκροτημάτων του ΑΕΙ, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – συναυλιών, θεάτρου, χορού και χοροεσπερίδων κ.λπ.): η ευθύνη μπορεί να αναλαμβάνεται ανά Σχολή εκ περιτροπής κ.λπ.

– Διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας φοιτητικής μέριμνας σε κάθε ΑΕΙ, ώστε να περιλαμβάνει ψυχοκοινωνική υποστήριξη φοιτητών, υποστήριξη καλλιτεχνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων και αναψυχής

Όσον αφορά τα περίφημα πάρτι που λαμβάνουν χώρα στα πανεπιστήμια, χωρίς απαραίτητα την άδεια της διοίκησης η επιτροπή ψάχνει για πρόστιμα, προτείνοντας:

– Έλεγχο των διοργανωτών των εκδηλώσεων για το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής.

Όσον αφορά τις ανατινάξεις ΑΤΜ, προτείνει:

– Απομάκρυνση όλων των σχετικών μηχανημάτων από χώρους των ΑΕΙ.

– Εναλλακτικά εγκατάσταση των μηχανημάτων αυτών σε ειδικούς χώρους, που να μπορούν να επιτηρούνται ειδικά και ηλεκτρονικά.
Μεγαλύτερη απορία προκαλούν οι προτάσεις για τις κλοπές ακριβού εξοπλισμού, οι οποίες θα μπορούσαν να τινάξουν το ταμείο των ΑΕΙ στον «αέρα»:

– Φωτισμός σε προαύλιους χώρους με τρόπο που να μην μπορεί να καταστραφεί.

– Δημιουργία συστήματος ιχνηλασίας για το σταθερό και φορητό εξοπλισμό που αγοράζεται από τα ΑΕΙ (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ΤΕΙ).

– Συνεργασία με την Αστυνομία για ενημέρωση ιδίως στο θέμα της παράνομης αγοράς ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ