Νομοσχέδιο με «δώρα» κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών
Πηγή: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Διαδικασίες εξπρές για την επιστροφή φόρων, πλήθος ευνοϊκών διατάξεων υπέρ δημοσίων υπαλλήλων, πυρόπληκτων, πιλότων της πολιτικής αεροπορίας, αλλά και άλλες θετικές διατάξεις προβλέπει νομοσχέδιο που κατέθεσε σήμερα στην Βουλή το υπουργείου Οικονομικών.

Στο νομοσχέδιο που έχει να κάνει με την βελτίωση του διακανονισμού αξιόγραφων και τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων, δηλαδή με χρηματιστηριακά θέματα, μπήκαν και διατάξεις που στηρίζουν επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες ή ρυθμίζουν φορολογικά θέματα.

Ενδεικτικά διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει την επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων η ΦΠΑ φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ σε εκκρεμείς ανά δικαιούχο και να φορολογία υποθέσεις ελέγχου με απώτερο στόχο την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, η επιστροφή θα διενεργείται άμεσα για αιτήματα που ανέρχονται μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που εκκρεμεί έλεγχος για περισσότερα του ενός αιτήματα ανά δικαιούχο η επιστροφή Θα διενεργείται άμεσα εφόσον τα συνολικά αιτήματα του δικαιούχου ανέχονται μέχρι και του ποσού των 10.000 ευρώ ανά φορολογία. Δεν θεωρούνται ως εκκρεμείς υποθέσεις εκείνες για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου.

Άλλο άρθρο ορίζει ότι οι συνταξιούχοι των οποίων η σύνταξη εξακολουθεί να καταβάλλεται από το Δημόσιο και όποιοι έχουν κυρία η δευτερεύουσα κατοικία η φιλοξενούνται σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της Αττικής θα λάβουν από το Δημόσιο ανάλογη οικονομική ενίσχυση με αυτή των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ, δηλαδή δύο ακαθάριστες μηνιαίες συντάξεις μηνός Ιουλίου 2018 και με την ίδια ακριβώς διαδικασία.

Με άλλη διάταξη εξομοιώνονται μισθολογικά με όσους υπηρετούσαν στο υπουργείο Οικονομικών πριν τις 1 Νοεμβρίου 2011 οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που έχουν διοριστεί η μεταταχθεί, μετά την 1 Νοεμβρίου 2011 έως και την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, στο υπουργείο Οικονομικών σε εποπτευόμενο από αυτό νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ως διοικητικό προσωπικό. Ειδικότερα με το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπεται η χορήγηση το σύνολο των εν λόγω υπαλλήλων της προσωπικής διαφοράς!

Με διατάξεις του νομοσχεδίου επέρχεται η απαλλαγή από τον φόρο του 65% της πτητικής αποζημίωσης που λαμβάνουν οι πιλότοι της πολιτικής αεροπορίας και της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας κατά αντιστοιχία με την φορολογική μεταχείριση του πτητικού επιδόματος των ενόπλων δυνάμεων.

Με άλλη διάταξη απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των προσώπων που απεβίωσαν από τις πυρκαγιές της 20ής της 23ης και 24ης Ιουλίου ανεξάρτητα από το αν αυτή η περιουσία βρίσκεται στις περιοχές της Περιφέρειας της Αττικής ή όχι.

Διαβάστε επίσης