ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ρευστοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων και ο νέος διπολισμός

Η ρευστοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων και ο νέος διπολισμός
EUROKINISSI

Σημαντική αναδιάταξη των κοινοβουλευτικών δυνάμεων αναμένεται το επόμενο διάστημα καθώς τρία κόμματα βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της διάλυσης των κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.

Μετά τη σημερινή ανεξαρτητοποίηση του Αριστείδη Φωκά, η Ένωση Κεντρώων διατηρεί πέντε βουλευτές την ώρα που εκκρεμούν οι αποφάσεις για το μέλλον του Γιάννη Σαρίδη. Σε περίπτωση που ο κ. Σαρίδης είτε διαγραφεί, είτε ανεξαρτητοποιηθεί, ο Βασίλης Λεβέντης θα μείνει με τέσσερις βουλευτές, γεγονός που συνεπάγεται, βάσει κανονισμού της Βουλής, με διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Ένωση Κεντρώων να χάσει όλα τα δικαιώματα που έχουν οι ΚΟ. Ο Βασίλης Λεβέντης δεν θα παίρνει τον λόγο ως αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας, το κόμμα δεν θα διατηρεί γραφεία εντός της Βουλής ενώ θα διαφοροποιηθούν και τα δικαιώματα που θα έχει το κόμμα στην προεκλογική περίοδο.

Παρόμοιους κινδύνους αντιμετωπίζουν τόσο το Ποτάμι όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει να αντιμετωπίσει τους πονοκεφάλους των Ψαριανού, Αμυρά και Δανέλλη. Οι δύο πρώτοι φαίνεται να βρίσκονται πολύ κοντά στη Νέα Δημοκρατία. Οι πληροφορίες τους θέλουν να έχουν ήδη συμφωνήσει να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα ανακοινώσουν την ανεξαρτητοποίησή τους το επόμενο διάστημα. Ο Σπύρος Δανέλλης φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ δεν πρόκειται να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αν φτάσουμε σε ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πρόβλημα, πάντως, σε μια τέτοια περίπτωση θα αντιμετωπίσουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καθώς θεωρείται δεδομένο ότι ορισμένα από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας δεν θα ακολουθήσουν τη γραμμή του Πάνου Καμμένου. Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η ΚΟ των ΑΝΕΛ αριθμεί επτά βουλευτές, θεωρείται αρκετά πιθανό η κύρωση από τη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών να ρίξει το κόμμα κάτω από τον αριθμό των απαραίτητων πέντε.

Όπως γίνεται αντιληπτό – και με δεδομένες τις ενδείξεις των τελευταίων δημοσκοπήσεων – το κομματικό σύστημα οδηγείται σε ένα νέο δίπολο. Η αντικατάσταση του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ, η μειωμένη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές και η κρίση αντιπροσώπευσης που αντιμετωπίζει το πολιτικό σύστημα οδηγούν σε έναν αποδυναμωμένο, σε σχέση με το παρελθόν, δίπολο. Οι περισσότεροι δημοσκόποι θεωρούν δύσκολο στην επόμενη Βουλή να υπάρχουν περισσότερα από πέντε κόμματα ενώ σημειώνεται ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα εκτός κοινοβουλίου, τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα, για να κερδίσει την αυτοδυναμία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ