ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συντάξεις: Γρίφος για τις τελικές αποφάσεις

Συντάξεις: Γρίφος για τις τελικές αποφάσεις
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Δεν υπάρχει στέλεχος της κυβέρνησης που να μην έχει ξεκαθαρίσει πως καταβάλλονται προσπάθειες να μην ισχύσει το μέτρο για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων από τις αρχές του νέου έτους.

Ωστόσο, η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα γίνει τη προσεχή Δευτέρα 1 Οκτωβρίου και ακόμη δεν διευκρινίζεται αν στο προσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη για περικοπή ή όχι.

Πριν από λίγες ημέρες ευρωπαίος αξιωματούχος μετέθεσε τη σχετική απόφαση στις αρχές Δεκεμβρίου δίχως να δίνει ενδείξεις για μια θετική ή αρνητική έκβαση. Βέβαια, όπως τονίζει η κυβέρνηση δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση με τους θεσμούς αλλά για μια συζήτηση κατά την οποία η ελληνική πλευρά παρουσιάζει στοιχεία και μέσω της οποίας θα πειστούν πως πρόκειται για αχρείαστο και αντιαναπτυξιακό μέτρο.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής χθες προϊδέασε όχι μόνο για την αναστολή του μέτρου για τις συντάξεις αλλά και για το αφορολόγητο, όπως και για την εφαρμογή κάποιων αντιμέτρων.

Οι δηλώσεις Τσακαλώτου έχουν σημασία αφού γίνονται στον απόηχο της συνάντησής του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Επίσης σημασία έχουν οι βαυαρικές εκλογές στις 14 Οκτωβρίου αφού κανένας Γερμανός αξιωματούχος δεν επιθυμεί να ξεκινήσει μια συζήτηση για παραχωρήσεις απέναντι στην Ελλάδα. Το ΔΝΤ επιμένει πως πρόκειται για διαρθρωτικό και όχι για δημοσιονομικό μέτρο, η Κομισιόν τηρεί μια πιο διαλλακτική στάση και η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να πάρει θέση.

Έτσι λοιπόν, είναι πιθανό στο προσχέδιο του προϋπολογισμού να εμφανίζονται οι περικοπές στις συντάξεις και στο τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στην Κομισιόν, στις 15 Οκτωβρίου, να μην περιλαμβάνονται…

Όπως και να έχει, η αναζήτηση τρόπων για τη μη εφαρμογή της περικοπής θα συνεχιστούν, ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο και με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Νέα Υόρκη.

Πάντως, είναι σαφές πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για την αναστολή του μέτρου, γνωρίζει πολύ καλά το πολιτικό κόστος από μια υποχώρηση και κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως ακόμη κι αν οι θεσμοί δεν δείξουν κατανόηση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυτό που τα χρόνια των Μνημονίων περιγραφόταν ως «μονομερής ενέργεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ