ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «μυστική διπλωματία» και η ανακωχή

Η «μυστική διπλωματία» και η ανακωχή
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Προϋπολογισμός και Συμφωνία των Πρεσπών καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος στην ατζέντα της κυβέρνησης με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ενημερώνει αναλυτικά σήμερα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το τι περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά και τι γίνεται με τα δύο σενάρια για τις συντάξεις. Ταυτόχρονα το Μαξίμου κρατάει ψηλά το ζήτημα των μυστικών συναντήσεων της κας Σπυράκη με τον Ζάεφ

Οι θετικές δηλώσεις Σεντένο και Ρέγκλινγκ για το διπλό σενάριο για συντάξεις και αντίμετρα, σε αντιδιαστολή με τη θέση του ΔΝΤ, δημιουργούν μεγαλύτερη αισιοδοξία στην κυβέρνηση αφού σημασία έχει να «βγουν τα νούμερα». Ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας χθες στην ΕΡΤ δεν θέλησε να αποκαλύψει το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης τροπολογίας αναίρεσης της περικοπής των συντάξεων ωστόσο παρέμεινε καθησυχαστικός ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις και θα ισχύσουν τα αντίμετρα.

Την ίδια ώρα, οι αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας FAZ για το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης Τσίπρα - Ζάεφ, όπως αποτυπώθηκε στα πρακτικά του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών της γειτονικής χώρας, αλλά και για «τις μυστικές συναντήσεις της κας Σπυράκη με τον Ζάεφ», πυροδότησαν σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Μαξίμου – ΝΔ. Σε δηλώσεις της στο CNN Greece, η ευρωβουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για μία, δημόσια και τυχαία συνάντηση το Δεκέμβριο του ’17, διαψεύδοντας κατηγορηματικά δεύτερη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της γείτονος χώρας.

Για την κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική η ολοκλήρωση της Συμφωνίας καθώς το παράθυρο που έχει ανοίξει τώρα, αν «παγώσει» η συμφωνία, θα ξανανοίξει μετά από πολλά χρόνια. Και έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως η κύρωση θα γίνει από την παρούσα Βουλή καθώς η συμφωνία είναι «όπλο» στην κυβερνητική φαρέτρα.

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος κράτησε χαμηλούς τόνους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό και «έδειξε» μετά τον Μάιο ή ακόμη και στο τέλος της τετραετίας ως τον χρόνο των εκλογών. Παράλληλα, όπως είπε, δεν τίθεται θέμα διαγραφής του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Με αυτό τον τρόπο η συγκυβέρνηση μπαίνει σε πιο ήρεμα νερά και μετά την «ανακωχή» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στα δύσκολα που έχει να αντιμετωπίσει ο Ζάεφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ είναι ειλημμένη και πιθανή ημερομηνία είναι η 25η Νοεμβρίου. Ο κ. Ζάεφ θα πρέπει να επιδοθεί τόσο σε μια καμπάνια πειθούς του λαού του υπέρ της συμφωνίας όσο και να «τρέξει» τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Από την άλλη, όπως φαίνεται, το VMRO θα επιχειρήσει να βάλει φρένο και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να μπλοκάρει τη συμφωνία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πήρε χθες θέση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το γεωπολιτικό μπρα ντε φερ μεταξύ Ρωσίας και Δύσης θα συνεχιστεί ωσότου ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης με τα συμφωνημένα βήματα μέχρι την κύρωση της συμφωνίας.

Ο Ζάεφ είναι παγίως προσεκτικός στις δηλώσεις του για μια ενδεχόμενη ρωσική παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας του ενώ η Ελλάδα επιχειρεί να αναθερμάνει τις σχέσεις με τη Ρωσία μετά την απέλαση ρώσων διπλωματών με αφορμή την αποκάλυψη ότι εμπλέκονταν σε χρηματοδότηση συλλαλητηρίων κατά της συμφωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ