ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Μη λέτε ότι οι τράπεζες καταρρέουν, δεν είναι αλήθεια

Τσακαλώτος: Μη λέτε ότι οι τράπεζες καταρρέουν, δεν είναι αλήθεια
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Καθησυχαστικός για την κατάσταση των τραπεζικών ιδρυμάτων μετά τη κατακόρυφη πτώση των τραπεζικών μετοχών εμφανίστηκε, ένα 24ωρο μετά τη λεγόμενη «Μαύρη Τετάρτη», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Μην λέτε ότι οι τράπεζες καταρρέουν, δεν είναι σωστό και δεν είναι αλήθεια», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε πως όλες οι τράπεζες είναι σε πολύ καλή θέση. «Όλες οι τράπεζες έχουν φτάσει τους στόχους τους για τα κόκκινα δάνεια και τους έχουν ξεπεράσει, πέρασαν τα stress tests και είναι με επάρκεια ανακεφαλαιοποιημένες και έχουν επιστροφή καταθέσεων», σημείωσε με έμφαση, για να συμπληρώσει πως αυτά είναι τα θεμελιακά δεδομένα που κοιτούν οι επενδυτές και όχι όσοι θέλουν να σορτάρουν.

Όπως είπε, υπάρχουν τέσσερα θετικά πράγματα, καθώς οι 2 από τις 4 συστημικές τράπεζες έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν την επείγουσα παροχή ρευστότητας, οι άλλες 2 θα έχουν τελειώσει τα Χριστούγεννα.

Υπογράμμισε πάντως, πως οι τράπεζες έχουν πολλές προκλήσεις μπροστά τους, καθώς πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα μείωσης των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα "thinking capacity" για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, στο οποίο είναι μέσα η ΤτΕ, το ΤΧΣ και η Ένωση Τραπεζών. «Ως κυβέρνηση συζητάμε με όλους και συναινετικά θεωρούμε ότι η πρόκληση των κόκκινων δανείων είναι αντιμετωπίσιμη. Μην μιλάτε για τράπεζες που καταρρέουν. Δεν είναι σωστό. Δεν είναι και αλήθεια», τόνισε προς τα έδρανα ΝΔ και ΔΗΣΥ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Προέβλεψε μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2019 αλλά και περισσότερους εργαζόμενους και περισσότερες επενδύσεις και «αν πίστευα το αντίθετο, δεν θα συζήταγα για εκλογές».

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ζήτημα των συντάξεων, εκτιμώντας πως «είμαστε πολύ κοντά να το καταφέρουμε» (σ.σ. να μην μειωθούν οι συντάξεις). Εξαπέλυσε δε, δριμύ κατηγορώ σε ΝΔ και ΔΗΣΥ ότι με αυτά που ισχυρίζονται, δείχνουν άγνοια για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών. «Εμείς έχουμε μεγάλη ανησυχία για αυτόν τον λαό και να αντιστρέψουμε ό,τι τον έχει ταλαιπωρήσει, εσείς παίζετε με τον πόνο τους για να κερδίσετε ένα πόντο στην πολιτική σκακιέρα», είπε ανεβάζοντας τους τόνους.

Ο κ. Τσακαλώτος ήρθε σε κόντρα και με το ΚΚΕ, λέγοντας πως 1-1,2 δισ. στον προϋπολογισμό συνιστά επεκτατική πολιτική, της οποίας μεγάλο κομμάτι κατευθύνεται στα λαϊκά στρώματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ