ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας για προσφυγικό: Μας παρακολουθούν οργανωμένες ομάδες διακινητών

Βίτσας για προσφυγικό: Μας παρακολουθούν οργανωμένες ομάδες διακινητών
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αύξηση εθελοντικών επιστροφών επιδιώκει η κυβέρνηση στο προσφυγικό με τον Δημήτρη Βίτσα να ξεκαθαρίζει πως δεν θα δημιουργηθούν άλλα κέντρα ταυτοποίησης  και υποδοχής στα νησιά που δέχονται αυξημένες ροές. 

«Δεν σκεφτόμαστε να φτιάξουμε κι άλλο κέντρο ταυτοποίησης και υποδοχής είτε στη Μυτιλήνη, είτε στα άλλα νησιά», επεσήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, καθώς –όπως είπε- «προτιμώ την επιτάχυνση του ασύλου παρά να φτιάχνουμε συνεχώς καινούργια κέντρα». Συμπλήρωσε δε, πως θα κλείσει το κέντρο της Σάμου για να δημιουργηθεί ένα άλλο.

Ο κ. Βίτσας επανέλαβε ότι η κατάσταση στη Μόρια είναι από πολύ δύσκολη έως οριακή, λόγω και των αυξημένων ροών το 2018 –«αυξήθηκαν κατά 50% το καλοκαίρι», είπε, ενώ αίσθηση προκάλεσε μια αποστροφή της ομιλίας του ότι «μας παρακολουθούν οργανωμένες ομάδες traffickers».

Αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τον Αφγανό ομόλογό του και τόνισε: «Στόχος μας είναι η αύξηση των εθελοντικών επιστροφών, αλλά και να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες των επιτροπών προσφύγων».

Σημείωσε δε, ότι πρόβλημα δημιουργείται και στην Κύπρο, καθώς ο αριθμός των προσφύγων είναι μεν μικρός, αλλά δυσβάσταχτος για τη χώρα και τις υποδομές της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ