ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Για αυτό τον λόγο κράτησε μυστική τη συνάντηση Σπυράκη - Ζάεφ η ΝΔ

Τζανακόπουλος: Για αυτό τον λόγο κράτησε μυστική τη συνάντηση Σπυράκη - Ζάεφ η ΝΔ
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, τη Συμφωνία των Πρεσπών, το ζήτημα της συνάντησης της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρίας Σπυράκη, με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, και την κατάσταση στο Χρηματιστήριο.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «ζωντανή» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία του Ζόραν Ζάεφ να προσπαθήσει για την συνταγματική αναθεώρηση. Μιλώντας στον ρ/σ 24/7, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και στηρίζει την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της γείτονος. Προσέθεσε δε ότι και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να δώσουν τη μάχη για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.

Σχετικά με τη συνάντηση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ είπε ότι είναι βαρύτατα εκτεθειμένη, κρατώντας την μυστική εν μέσω διαπραγματεύσεων και έθεσε εκ νέου τα ερωτήματα: «Τι μήνυμα διαβίβασε στον κ. Ζάεφ; Είχε εντολή από τον κ. Μητσοτάκη για τη συγκεκριμένη συνάντηση; Για ποιο λόγο την κράτησε μυστική;».

Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης να αποπέμψει άμεσα την Μαρία Σπυράκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως πρέπει «να δώσουμε τη μάχη για την ειρήνη στο πεδίο των πολιτικών επιλογών, στο πεδίο της θέσης σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών». Όπως τόνισε, «εκεί θα κριθεί και το μέλλον των Βαλκανίων».

Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αν καταθέσει άλλη μία πρόταση δυσπιστίας, θα την χάσει και αυτή. Σχετικά με το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για εκλογές, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι εδώ και τρία χρόνια ζητά εκλογές, χωρίς να εξηγεί το λόγο, ενώ για το ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι υπάρχει μία κοινή πορεία με τη ΝΔ και πρόσθεσε ότι «δεν έχει καταλάβει απολύτως τίποτα» από την αναδιαμόρφωση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και επιμένει σε μία πολιτική ταύτισης με τις ακραίες πολιτικές του κ. Μητσοτάκη.

Αναφορικά με την στάση του Πάνου Καμμένου, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και στο πλαίσιο της «έντιμης συμφωνίας» μεταξύ του υπουργού Άμυνας και του πρωθυπουργού «θα πορευθούν μαζί μέχρι τις εκλογές».

Χρηματιστήριο

Για το Χρηματιστήριο, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, που ήταν δυσανάλογες, όπως αποδείχθηκε μετά την επαναφορά του Χρηματιστηρίου στην κανονικότητα και των κερδών που σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές. Σημείωσε δε ότι η εικόνα δεν αντιστοιχούσε στην πραγματική πορεία των τραπεζών και της οικονομίας.

Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, είπε ότι οι τράπεζες υπερέβησαν τους στόχους τους και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό, λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Χρηματιστήριο: Εντείνονται οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές

Σχετικά με το ύψος του επιτοκίου δανεισμού, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες και τα θεμελιώδη μεγέθη δείχνουν ότι θα αποκλιμακωθεί το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου μέσα στους επόμενους μήνες, όταν γίνει σαφές ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος και πρόσθεσε ότι τα δημοσιονομικά της Ελλάδας είναι τακτοποιημένα, εκφράζοντας την απόλυτη βεβαιότητα πως, όταν η χώρα μας χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές, θα το κάνει με βιώσιμο επιτόκιο.

Στο σημείο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε κριτική στον Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με την πρότασή του για προληπτική γραμμή στήριξης, εκφράζοντας την υπόνοια ότι «ενείχε μία σκοπιμότητα δικαίωσης» του κεντρικού τραπεζίτη. Είπε επίσης, ότι «έδειξε μεγαλύτερο ζήλο να υπερασπιστεί τις πολιτικές του απόψεις για το ζήτημα της πιστοληπτικής γραμμής, παρά να κάνει αυτά που προσδιορίζει ο ρόλος του ως κεντρικού τραπεζίτη». Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι ο κ. Στουρνάρας «είναι περισσότερο παρεμβατικός από όσο πρέπει» σε θέματα που δεν πρέπει και σιωπά για θέματα που θα έπρεπε να είναι πιο παρεμβατικός.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά, απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας Bad Bank, καθώς και την περίπτωση να πληρώσει ο λαός τις τράπεζες, οι οποίες, όπως είπε, έχουν επάρκεια και βρίσκονται σε φάση εξυγίανσης και θετικής πορείας.

Πρόσθεσε επίσης, ότι θα πρέπει να «ανοίξουν την κάνουλα προς την πραγματική οικονομία» για να επιτύχει ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και ανέφερε ότι η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, «λειτουργεί στην κατεύθυνση της διεύρυνσης των πιστώσεων από την πλευρά του πιστωτικού συστήματος».

Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ για την ανατάραξη στο Χρηματιστήριο, είπε ότι «φάνηκε σαν να επιχαίρει, αντί να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης» που αντιστοιχούσε στα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας και την κατηγόρησε ότι προσπάθησε να αξιοποιήσει το γεγονός για να δικαιώσει το σενάριο της καταστροφής, «που εδώ και τρία χρόνια δεν της βγαίνει». Προσέθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης «διαρκώς διαψεύδεται» και τόνισε ότι «πρέπει να τελειώσει το παραμύθι της διαρκούς καταστροφολογίας».

Συντάξεις

Αναφορικά με τις συντάξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το «pacta sunt servanda» (σ.σ. ότι οι συμφωνίες είναι τηρητέες) από την πλευρά των εταίρων μας, δεν αμφισβητείται, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, αυτό που αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, είναι η δέσμευση της κυβέρνησης για πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022. Είπε ότι έχουμε τη δυνατότητα γι' αυτό και χωρίς την υλοποίηση της περικοπής των συντάξεων. Επανέλαβε επίσης, ότι έγινε αποδεκτό ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό, αλλά δημοσιονομικό και «το μόνο που μένει είναι να συμφωνήσουμε στους αριθμούς», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Τόνισε δε, για μία ακόμα αφορά, ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίο «και θα γίνει αποδεκτό» από τους εταίρους. Μίλησε επίσης για οριστική κατάργηση του μέτρου.

Για τη στάση της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι είναι «ολίγον τραγελαφικό» να κάνει κριτική το πολιτικό προσωπικό που οδήγησε στην καταστροφή της χώρας.

ΕΡΤ

Σχετικά με την ΕΡΤ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι, παρά τις αγκυλώσεις, γίνεται μία αξιοπρεπής προσπάθεια και έχουν γίνει θετικά βήματα, ενώ πρόσθεσε ότι ο κ. Παππάς έδωσε ένα πολύ δύσκολο αγώνα. Σημείωσε επίσης, ότι δεν συμμερίζεται την άποψη του Νίκου Φίλη. Τόνισε ότι το εμπάργκο της ΝΔ προς την ΕΡΤ δεν δικαιολογείται και δεν συμψηφίζεται με το εμπάργκο της κυβέρνησης προς την «βιομηχανία ψεμάτων» του ΣΚΑΪ.

Προσφυγικό

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και την καταγγελία γύρω από τη διαχείριση των κονδυλίων, επανέλαβε ότι πρόκειται για ψευδή καταγγελία και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο κακοδιαχείρισης από την πλευρά της Ελλάδας. Όπως είπε, το ζήτημα συντηρείται για τη δημιουργία εντυπώσεων. Αναφορικά με τη Μόρια, είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, ωστόσο η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Σχετικά με τα σκάνδαλα, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κουκουλωθούν και πρόσθεσε ότι «θα δούμε σημεία και τέρατα».

ΣΕΒ και υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου

Εξάλλου, απαντώντας σχετικά με τις προτάσεις του ΣΕΒ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι «επιζήμιες, προσβλητικές και οικονομικά αναποτελεσματικές» και υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζει ως παροχολογία τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Αναφορικά με τον κ. Λαφαζάνη είπε ότι η έρευνα ξεκίνησε με εντολή του εισαγγελέα και χαρακτήρισε τη διαδικασία εναντίον του «άδικη και άστοχη».

Για τον πόρισμα σχετικά με την αστυνομική βία στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα κάνει όλες τις ενέργειες για να χυθεί άπλετο φως, κάνοντας λόγο για φασιστικού τύπου πρακτικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ